ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2015 06:48 EET | Updated 25/02/2015 06:48 EET

Σε αστυνομικά πυρά αποδίδεται ο θάνατος 14χρονου σε διαδήλωση στη Βενεζουέλα

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Οι εισαγγελικές αρχές στη Βενεζουέλα θεωρούν ύποπτο έναν αστυνομικό για εμπλοκή στον θάνατο ενός 14χρονου εφήβου, κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης εναντίον των δυνάμεων της τάξης στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Η εισαγγελική αρχή εκτιμά ότι φέρεται να υπάρχει εμπλοκή του 23χρονου Χαβιέρ Μόρα Ορτζίς, μέλους της εθνικής αστυνομίας, στον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή χθες στη διάρκεια διαδήλωσης στο Σαν Κριστόμπαλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφέρει ότι θα απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του αστυνομικού «μέσα στις επόμενες ώρες».

Ο μαθητής Κλίβερτ Ρόα τραυματίστηκε στο κεφάλι από βλήμα. Μεταφέρθηκε στο Κεντρικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Η υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Κάρμεν Μελέντες εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο του εφήβου και εξήγησε ότι ο αστυνομικός, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση, «δήλωσε ότι άνοιξε πυρ με τουφέκι που είχε σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του μαθητή».

«Δεν θα μείνει ατιμώρητος» , προειδοποίησε η υπουργός. Δύο εισαγγελείς διορίστηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας.

Ο θάνατος του διαδηλωτή σημειώνεται μερικές εβδομάδες μετά την άδεια που έδωσε η κυβέρνηση στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση θανατηφόρων όπλων για την επιβολή της δημόσιας τάξης.

Το Σαν Κριστόμπαλ ήταν μία από τις πρώτες πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές διαδηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2014 και οι οποίες στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε είκοσι πόλεις της Βενεζουέλας. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, συνολικά 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τις κινητοποιήσεις αυτές.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)