Το ντοκιμαντέρ για τη Νταϊάνα που δεν προβλήθηκε ποτέ και οι αποκαλύψεις «δυναμίτης» για το παλάτι

Το ντοκιμαντέρ για τη Νταϊάνα που δεν προβλήθηκε ποτέ και οι αποκαλύψεις «δυναμίτης» για το παλάτι
Boris Spremo/Toronto Star via Getty Images
Boris Spremo/Toronto Star via Getty Images
Boris Spremo via Getty Images

Ένα ντοκιμαντέρ για την Νταϊάνα που στοίχισε 500.000 ευρώ αλλά δεν προβλήθηκε ποτέ. Γιατί; Γιατί θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στο παλάτι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, το BBC, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας, ετοίμαζε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Νταϊάνα: Η ιστορία της, τα λόγια της». Σύμφωνα με το ίδιο το κανάλι δε, στοίχισε 500.000 ευρώ. Αλλά ποτέ δεν προβλήθηκε. Κατά ομολογία του σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Κέβιν Σιμ «το BBC “τσεκούρωσε” το ντοκιμαντέρ, φοβούμενο ότι θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση στη Μοναρχία, αφού οι αποκαλύψεις της πριγκίπισσας ήταν δυναμίτης».

Το BBC ετοίμαζε να προβάλει το εν λόγω ντοκιμαντέρ τον Αύγουστο του 2007 για την επέτειο των 10 ετών από τον θάνατό της.

Το αφιέρωμα περιελάμβανε αποσπάσματα από κασέτες με προσωπικές εξομολογήσεις της Νταϊάνα, την περίοδο 1992-1993. Οι κασέτες είχαν προβληθεί μόνο μια φορά, στο αμερικανικό NBC, το 2004. Τρία χρόνια μετά, και ενώ το NBC δεν είχε καταφέρει να τα πουλήσει αλλού, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν μετά την προβολή, το BBC αγοράζει για 30.000 λίρες τα δικαιώματα για προβολή τριών λεπτών από τις κασέτες.

Σε αυτές η Νταϊάνα ακούγεται να μιλά για όλους. Εξομολογείται πόσο δυστυχισμένη είναι από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο, ενώ δεν διστάζει να αναφερθεί στη σχέση του με την τότε σύντροφο και νυν σύζυγό του Καμίλα. Οι διάλογοι μαγνητοφωνήθηκαν από τον καθηγητή ορθοφωνίας της πριγκίπισσας, Πίτερ Σέτελεν, στο παλάτι του Κένσινγκτον.

Η επίσημη εξήγηση του BBC για τη μη προβολή του ήταν ότι δεν ταίριαζε ακριβώς στην ιστορία της ζωής της Νταϊάνα.

Δημοφιλή