LIFE
26/02/2015 06:51 EET

Ανακαλύψτε την Θεσσαλονίκη παρέα με την ομάδα «Thessaloniki Walking Tours»

walking tours

Με αφορμή τον γαστρονομικό περίπατο του Σαββάτου, 28 Φεβρουαρίου, η δημοσιογράφος και ψυχή της «Thessaloniki Walking Tours», Εύη Καρκίτη, μας δίνει το στίγμα της ομάδας που ανιχνεύει την πόλη και τις ιστορίες της, μ’ έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο και με σύνθημα «Αν δεν περπατήσεις, πόλη δεν γνωρίζεις».

Τι είναι το Thessaloniki Walking Tours;

Είναι μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια αγάπη για την πόλη, την ιστορία, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την γαστρονομία αλλά και την ένταση της σύγχρονης ζωής, αυτό που συμβαίνει καθημερινά σε δρόμους, πλατείες, αγορές. Αρχαιολόγοι- ιστορικοί τέχνης και ξεναγοί αλλά και δημοσιογράφοι ενώνουμε τις δυνάμεις, και την επαγγελματική μας εμπειρία για να προσφέρουμε με τρόπο τεκμηριωμένο αλλά και διασκεδαστικό, θεματικούς περιπάτους για μια νέα συνάντηση με την πόλη, μια βαθύτερη γνωριμία με την Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Οι δραστηριότητές μας μπορούν να συμπτυχτούν κάτω από τρίπτυχο: πολιτιστικές διαδρομές, γαστρονομικοί περίπατοι και εμπειρίες πόλης. Οι διαδρομές μας κάθε φορά οργανώνονται γύρω από ένα θέμα, μια ιστορία, το κουβάρι της οποίας ξετυλίγεται ενώ περπατάμε, παίρνοντας αφορμή από όσα συναντάμε. Κάθε φορά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ανθρώπινες ιστορίες, η ανθρώπινη περιπέτεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στα σημαντικά της μνημεία, τα σημεία και τους χώρους που επιλέγουμε να εντάξουμε στην πορεία μας. Απευθυνόμαστε στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης αλλά και στους κατοίκους της, σε ομάδες ανθρώπων με επιστημονικά, καλλιτεχνικά ή άλλα ενδιαφέροντα. Υπάρχουν επίσης διαδρομές ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά.

walking tours

Πώς προέκυψε η δημιουργία του και πότε;

Από το Φθινόπωρο του 2013 με τον αγαπημένο φίλο μου και συνεργάτη Κωστή Ζαφειράκη, αρχίσαμε να ξεκαθαρίζουμε τα χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Η Άλκηστις Χαρσούλη έδωσε πολύτιμη βοήθεια στα ζητήματα της οργάνωσης, η Μάγδα Δημάκη στον τομέα της επικοινωνίας και της προώθησης και οι αρχαιολόγοι και ξεναγοί μας Τάσος Παπαδόπουλος και Γιώργος Φήταμ, με τις γνώσεις και το ταλέντο τους στην αφήγηση, σχεδίασαν τις ιστορικές διαδρομές. Τον Μάρτιο του 2014 υλοποιήσαμε τις πρώτες μας δράσεις και έκτοτε βρισκόμαστε στους δρόμους και περπατάμε επινοώντας διαρκώς νέους τρόπους για να δούμε και να ευχαριστηθούμε την πόλη. Σε αυτή την διαδρομή προστέθηκαν και νέοι συνεργάτες, όπως η Λίνα Μυλωνάκη και ο Γιάννης Γκροσδάνης, που σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα περίπατο στην κινηματογραφική ιστορία της πόλης αλλά και άλλα πρόσωπα, όπως είναι οι άνθρωποι των αγορών στις οποίες πραγματοποιεί διασκεδαστικούς και γευστικούς περιπάτους ο Κωστής, για μεγάλους και παιδιά.

Πώς μπορεί κανείς να λάβει συμμετοχή και πόσα άτομα μπορούν να παρακολουθήσουν κάθε διαδρομή;

Αρκεί να μας το ζητήσει μετά από επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας ή να μας γράψει στο email μας. Στις διαδρομές μπορούν να λάβουν μέρος από ένα έως 20- 22 άτομα και οι τιμές προσαρμόζονται ανάλογα. Πολύ τακτικά σε προνομιακές τιμές καλούμε εμείς τον κόσμο να μας ακολουθήσει σε κάποια διαδρομή όπως θα συμβεί αυτό το Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου, με τον «Μεγάλο περίπατο της γεύσης»: γευόμαστε εκλεκτά προϊόντα και εδέσματα και ταυτόχρονα αφηγούμαστε τις ιστορίες που υπάρχουν πίσω από αυτά, μια σύνθεση δηλαδή της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης.

walking tours

Ποιες διαδρομές έχετε κάνει μέχρι τώρα;

Είναι αρκετές και διαρκώς επινοούμε και νέες διαδρομές. Χαρακτηριστικά αναφέρω: «Μια πόλη, πολλά πρόσωπα, αναρίθμητες ιστορίες» μια γνωριμία με την ιστορία της πόλης που υλοποιείται στο κέντρο, το «Εγώ, ο Γαλέριος», μια καινοτόμα προσέγγιση στο ρωμαϊκό παρελθόν, «Από τα παγώνια στις χελώνες» που ανιχνεύουμε την βυζαντινή περίοδο και υλοποιείται στην Άνω Πόλη, το «Γεύσεις και αρώματα» μια βιωματική συνάντηση με τις γεύσεις της πόλης και τις γαστρονομικές συνήθειες των κατοίκων της, τις νυχτερινές διαδρομές «Θεσσαλονίκη μετά το ηλιοβασίλεμα», όπου περπατάμε στο παραλιακό μέτωπο και σε γοητευτικά σημεία του κέντρου της πόλης, τη «Νυχτερινή διαδρομή στο Ντεπώ», όπου υπάρχει και το στοιχείο του μυστηρίου, το «Θρησκείες, δόγματα και αιρέσεις», έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης σημαντικών μνημείων και τόπων, τον «Σινέ περίπατο», που έχει φανατικούς οπαδούς. Σύντομα θα προστεθεί κι ένας πολιτικός περίπατος, η «Σκοτεινή μνήμη, ο συγκλονιστικός 20ς αιώνας της Θεσσαλονίκης» που θα παρουσιάσουμε στις 14 Μαρτίου.

walking tours

Τι περιλαμβάνει κάθε περίπατος;

Κάθε περίπατος οργανώνεται γύρω από ένα θέμα και πάνω σε αυτό σχεδιάζεται η διαδρομή. Οι διαδρομές αυτές συνοδεύονται από την αφήγηση του εκάστοτε ξεναγού. Μερικές φορές, σε μεγάλες πορείες σταματάμε για έναν καφέ ή ένα γλυκό ή ένα ποτήρι κρασί. Οι γαστρονομικοί περίπατοί μας όμως είναι εξαιρετικά πλούσιοι, καθώς γευόμαστε ένα πλήθος προϊόντων όπως πίτες, παστέλια, φυσικούς χυμούς, λουκούμια κλπ, αλλά και εδέσματα με ξεχωριστές συνταγές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του street food. Για παράδειγμα στον περίπατο του Σαββάτου θα δοκιμάσουμε εδέσματα της ποντικής κουζίνας αλλά και πιάτα με μανιτάρια και γεύσεις αγιορείτικης κουζίνας που θα ετοιμάσουν για μας οι συνεργάτες και φίλοι της ομάδας μας!