Εσείς γνωρίζετε πότε λήγουν αυτά τα 7 τρόφιμα; (μπορεί να είναι νωρίτερα από όσο νομίζατε!)

Εσείς γνωρίζετε πότε λήγουν αυτά τα 7 τρόφιμα; (μπορεί να είναι νωρίτερα από όσο νομίζατε!)
Ljupco

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα και ειδικά τα φαγητά. Σίγουρα, κάποιες από τις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες δεν είναι πάντοτε ακριβείς, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για πάντα.

Αλεύρι

6-8 μήνες για το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανοιχτό ή κλειστό

4-6 μήνες για αλεύρι ολικής άλεσης, ανοιχτό ή κλειστό

Μπορεί να νομίζετε ότι το αλεύρι «κρατάει» όλο τον χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα έχει, περίπου, μισό χρόνο ζωής. Φροντίστε να αποθηκεύετε το αλεύρι σε δροσερό και ξηρό μέρος, καθώς η υγρασία μπορεί να το χαλάσει. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να διατηρείτε το αλεύρι στο ψυγείο.

Μπαχαρικά

6-12 μήνες ανοιχτά ή κλειστά

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα μπαχαρικά διαρκούν για πάντα ή τουλάχιστον για μερικά χρόνια. Στην πραγματικότητα, τα μπαχαρικά δεν έχουν πάνω από ένα χρόνο «ζωής». Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πάθει κάτι αν καταναλώσει τα ληγμένα μπαχαρικά αλλά χάνουν τη γεύση τους.

Καστανό ρύζι

6-8 μήνες ανοιχτό ή κλειστό

Ενώ το λευκό ρύζι, εάν συντηρηθεί σωστά μπορεί να κρατήσει ακόμα και 4-5 χρόνια, το καστανό ρύζι έχει πολύ λιγότερη διάρκεια ζωής.

Ξηροί καρποί

9-12 μήνες για τα αμύγδαλα

6-9 μήνες για τα κάσιους

6-9 μήνες για τα φιστίκια

6 μήνες για τα πεκάν

3 μήνες για τα φιστίκια Αιγίνης

1-2 μήνες για το κουκουνάρι

Ανάλογα τον ξηρό καρπό, μπορεί να διαφέρει και η διάρκεια ζωής. Εάν οι ξηροί καρποί είναι συσκευασμένοι σε σακουλάκι, μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, καθώς και αν τους διατηρείτε στο ψυγείο.

Δημητριακά

4-6 μήνες εάν έχετε ανοίξει το κουτί

6-8 μήνες εάν δεν έχετε ανοίξει το κουτί

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάθετε τίποτα εάν καταναλώσετε τα δημητριακά μετά την ημερομηνία λήξης τους αλλά μπορεί να χαλάσουν εάν τα διατηρείτε σε μέρος με υγρασία.

Κέτσαπ

Έως 1 χρόνο σε ανοιγμένο μπουκάλι στο ψυγείο

1-2 χρόνια κλειστό μπουκάλι

Εάν έχετε ένα μπουκάλι κέτσαπ στο ψυγεία εδώ και καιρό, καλύτερα να το πετάξετε, αφού μάλλον θα παρατηρήσετε κι εσείς οι ίδιοι ότι έχει αρχίσει να χωρίζεται το στέρεο από το υγρό μέρος.

Ορισμένα λάδια για μαγείρεμα

6-8 μήνες για το σησαμέλαιο ανοιχτό ή κλειστό

4-6 μήνες για ανοιγμένο λάδι τρούφας

1 χρόνος για κλειστό μπουκάλι με λάδι τρούφας

Δεν είναι όλα τα λάδια ίδια. Το ελαιόλαδο διαρκεί μέχρι και 3 χρόνια, ενώ το σησαμέλαιο μόνο 6 με 8 μήνες, οπότε φροντίστε να κοιτάξετε την κάθε ταμπέλα για να είστε σίγουροι για την ημερομηνία λήξης τους.

Αυτό το άρθρο μεταφράστηκε από την Κατερίνα Νανοπούλου.