ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/02/2015 09:51 EET | Updated 26/02/2015 09:51 EET

Καμπανάκι από Στουρνάρα: Απαραίτητη η νέα συμφωνία με την Ε.Ε μετά το τετράμηνο για την ανάκαμψη της οικονομίας

The new governor of the Bank of Greece Yannis Stournaras looks on in front  of Greece's Finance Minister Gikas Hardouvelis during a swearing in ceremony at the Presidential palace in Athens, on Friday, June 27, 2014. Greece's former finance minister Yannis Stournaras has been tapped to head the financially troubled country's central bank as he replaced George Provopoulos. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS
The new governor of the Bank of Greece Yannis Stournaras looks on in front of Greece's Finance Minister Gikas Hardouvelis during a swearing in ceremony at the Presidential palace in Athens, on Friday, June 27, 2014. Greece's former finance minister Yannis Stournaras has been tapped to head the financially troubled country's central bank as he replaced George Provopoulos. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Aβεβαιότητα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας για το 2015, οι οποίες εντοπίζονται στην υλοποίηση της μεταβατικής συμφωνίας με τους εταίρους και την πιθανή επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών, διαβλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, ο Γ. Στουρνάρας προειδοποίησε πως η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, ξεκαθάρισε ωστόσο πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό, παρά τους κλυδωνισμούς.

Επεσήμανε, επιπλέον, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαία η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν.

«Σημειωτέον ότι οι εναπομείνασες υποχρεώσεις είναι συγκριτικά περιορισμένες και έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με τον τεράστιο όγκο των αλλαγών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και το βαρύ τίμημα που έχει ήδη καταβάλλει η ελληνική κοινωνία» αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι μία νέα συμφωνία με τους εταίρους είναι αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχιστεί και να ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι μεν αναγκαία, άλλα όχι και ικανή συνθήκη για να δώσει την αποφασιστική ώθηση που χρειάζεται. Για το λόγο αυτό, υποστήριξε ότι, απαιτείται ένα ενιαίο συνεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής μέσω επενδύσεων και κυρίως μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνική οικονομίας το 2014 ο Γ. Στουρνάρας τόνισε πως το 2014 σηματοδότησε την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής μετά από έξι έτη συνεχούς και βαθιάς οικονομικής κρίσης, που αποτιμώνται σε σωρευτική υποχώρηση του AEΠ πάνω από 25%.

Όπως ανάφερε, τα δημοσιευμένα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση της ύφεσης από το πρώτο τρίμηνο του 2014, με αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους να καταγράφεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης της τάξεως του 0,8%, για πρώτη φορά μετά το 2007. Κινητήριες δυνάμεις αυτής της εξέλιξης ήταν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οι συνολικές επενδύσεις παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές, παρά την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, αντανακλώντας τη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως λόγω του περιορισμού της τραπεζικής χρηματοδότησης και του υψηλού κόστους δανεισμού.

Η πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων εντοπίζεται ιδίως στις επενδύσεις σε κατοικίες, ενώ οι παραγωγικές επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Η αναιμική αύξηση των επενδύσεων κατά 1% το τρίτο τρίμηνο του 2014, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2008, πιθανώς σηματοδοτεί ανάκαμψη των επενδύσεων η οποία ενδέχεται να συνεχιστεί τα επόμενα έτη.

Κατά τον Γ. Στουρνάρα σημαντικές θετικές εξελίξεις αποτελούν επίσης η ανάκαμψη της συνολικής απασχόλησης κατά 0,3% και της μισθωτής απασχόλησης κατά 2,3%, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 3,3%, για πρώτη φορά μετά το 2008.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε περαιτέρω το 2014, λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας και της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Παρά ταύτα, τόνισε πως το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Επιπλέον, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων συνεχίζει να αυξάνεται, με κίνδυνο – όπως είπε- «να απαξιωθεί ένα μεγάλο μέρος των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού».