Κουφάρι προϊστορικού ρινόκερου βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση στη Σιβηρία

Κουφάρι προϊστορικού ρινόκερου βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση στη Σιβηρία

Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει η ανακάλυψη, σε πολύ καλή κατάσταση, των απομειναρίων ενός προϊστορικού «τριχωτού ρινόκερου» (wooly rhino) στη Σιβηρία.

Το εύρημα – μοναδικό στο είδος του- βρέθηκε μέσα σε πάγους στις όχθες ενός χειμάρρου στη Δημοκρατία των Σαχά, όπως μετέδωσαν οι Siberian Times.

«Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν το κουφάρι ενός ταράνδου, αλλά αφού θερμάνθηκε και έπεσε κάτω, είδαμε ένα κέρατο στην άνω σιαγόνα, οπότε διαπιστώσαμε ότι πρέπει να είναι ρινόκερος», είπε ο Αλεξάντρ «Σάσα» Μπαντέροφ, ο κυνηγός που έκανε την ανακάλυψη. «Το τμήμα του κουφαριού που προεξείχε από τον πάγο είχε φαγωθεί από άγρια ζώα, αλλά το υπόλοιπο ήταν μέσα στον παγετώνα, και είχε διατηρηθεί καλά».

Επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ρινόκερος, ο οποίος «βαφτίστηκε» Σάσα – ήταν 18 μηνών όταν πέθανε πριν 10.000 χρόνια, σύμφωνα με τους Siberian Times. Το δείγμα περιλαμβάνει τη γούνα του ζώου, ένα αυτί, ένα μάτι, ρουθούνια, ένα κρανίο και το στόμα.

«Ελπίζουμε ότι ο Σάσα ο ρινόκερος θα μας δώσει πολλές απαντήσεις σε ερωτήσεις για το πώς μεγάλωναν και αναπτύσσονταν, σε τι συνθήκες ζούσαν και ποιο από τα σύγχρονα ζώα είναι πιο κοντά σε αυτόν» ανέφερε ο Αλπέρτ Προτοποπόφ, επικεφαλής του Τμήματος Πανίδας Μαμούθ στην Ακαδημία Επιστημών της Δημοκρατίας των Σαχά. «Θα επικεντρωθούμε στο DNA, επειδή το πτώμα κρατήθηκε παγωμένο, και είναι πολλές οι πιθανότητες να βρούμε καλύτερα διατηρημένο DNA. Ελπίζουμε να αναφέρουμε τα πρώτα αποτελέσματα σε μία εβδομάδα ή δύο».

Δημοφιλή