Αντικέρ του Σάχη και δημοσιογράφος εμπλέκονται στο κύκλωμα με τους πλαστούς πίνακες

Αντικέρ του Σάχη και δημοσιογράφος εμπλέκονται στο κύκλωμα με τους πλαστούς πίνακες
huffpost

Άνθρωποι της τέχνης, υπεράνω υποψίας και συνομιλητές των πιο πλούσιων Ελλήνων συλλεκτών είναι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν γιατί πουλούσαν ως γνήσιους πίνακες ζωγραφικής μαϊμού των πιο γνωστών Ελλήνων ζωγράφων.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι ο ακριβοπληρωμένος διακοσμητής του έκπτωτου Σάχη της Περσίας Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, ενώ ο δεύτερος είναι δημοσιογράφος με καριέρα σε γνωστά περιοδικά της χώρας μας. Οι πίνακες που διαφήμιζαν ότι έχουν στην κατοχή τους ήταν των σπουδαίων ζωγράφων: Βολανάκη, Γύζη, Οικονόμου και Δούκα.

Οι δύο συλληφθέντες, 62 ετών και 87 ετών, είχαν «δαγκώσει» γνωστό επιχειρηματία της Αθήνας από τον οποίο απέσπασαν 308.000 ευρώ για να του πουλήσουν 13 έργα τέχνης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο εγκέφαλος της απάτης είναι ο 87χρονος, ο οποίος είχε βαρύ πελατολόγιο. Είχε σπουδές πάνω στην ιστορία της τέχνης στο εξωτερικό και είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την… αφρόκρεμα των επιχειρηματιών στην Αθήνα.

Ο επιχειρηματίας κατάλαβε ότι έπεσε θύμα απάτης όταν επισκέφτηκε το σπίτι του στενός του φίλος, ο οποίος είναι ιστορικός τέχνης και αντικέρ με αποτέλεσμα να αντιληφθεί ότι οι πίνακες είναι μαϊμού. Κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και τότε άρχισαν οι έρευνες.

Μετά από διερεύνηση της καταγγελίας διαπιστώθηκε ότι ο και 62χρονος ήταν αρχηγικό μέλος ομάδας που, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2014, προέβαινε στην πώληση πλαστών έργων τέχνης (πινάκων ζωγραφικής) πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές ότι αυτά είναι γνήσια και προέρχονται, είτε από την συλλογή της οικογένειάς του, είτε από αριστοκρατικές οικογένειες και συλλέκτες. Τα πλαστά έργα τέχνης τα προμηθεύονταν από άγνωστους προμηθευτές, ενώ «καλλιτέχνες» δημιουργούσαν - ζωγράφιζαν αυτά, βασιζόμενοι σε πρωτότυπα έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.

Τα δεκατρία 13 έργα τέχνης που πωλήθηκαν στον επιχειρηματία κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται περί πλαστών.

Μετά από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 92 πίνακες ζωγραφικής, τη νόμιμη κατοχή των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν. Οι ανωτέρω κατασχεθέντες πίνακες θα αποσταλούν στην Εθνική Πινακοθήκη προκειμένου να εξετασθούν για την γνησιότητά τους.

Οι συλλήψεις έγιναν προχθές το απόγευμα μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δημοφιλή