Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις ρευστότητας

Σπαζοκεφαλιά η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Λύσεις ρευστότητας αναζητά η κυβέρνηση
Sooc

Με ιδιαίτερα δύσκολο γρίφο παρομοιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Η λύση θα πρέπει να βρεθεί άμεσα, καθώς οι κάλυψη των αναγκών δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου, όταν αναμένεται να εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα από τη δόση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπολογίζουν μέρα με τη μέρα τα έσοδα και τις δαπάνες, ώστε να προλάβουν οποιοδήποτε ατύχημα. Είναι χαρακτηριςτικό ότι εάν δεν αλλάξει η αρνητική εικόνα στο μέτωπο των εσόδων, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα περιθώρια στενεύουν ιδιαίτερα στο τέλος του Μαρτίου.

Η τάση δείχνει ότι ο Μάρτιος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας καθώς πέρα από μισθούς και συντάξεις το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει 1,4δις ευρώ στο ΔΝΤ, από τα δάνεια που έχει λάβει και ακόμα 800εκατ ευρώ σε τόκους και χρεολύσια.

Μεγαλύτερος πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή είναι οι ανελαστικές υποχρεώσεις του Δημοσίου απέναντι στο ΔΝΤ. Μέχρι τώρα το Ταμείο δεν έχει απαντήσει εάν θα δεχόταν να πάει πιο πίσω την πληρωμή του 1,4δις ευρώ, καθώς στελέχη του Ταμείου αναφέρουν ότι δεν έχουν δεχθεί σχετικό αίτημα από ελληνικής πλευράς.

Αντίθετα ξεκάθαρη είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, η στάση της ΕΚΤ αναφορικά με το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει οι κεντρικές τράπεζες το 2010. Ο Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε ότι το θέμα της επιστροφής θα εξεταστεί από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, εφόσον προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος.

Αντίστοιχα αρνητική είναι η στάση της ΕΚΤ και στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των 15δις ευρώ των εντόκων γραμματίων, ώστε το Δημόσιο να καλύψει τις ανάγκες του με εσωτερικό δανεισμό. Αντίθετα, η ΕΚΤ αυξάνει την πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε κρατικούς τίτλους.

Υπό αυτές τις συνθήκες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζουν εναλλακτικές πηγές, στρέφοντας το βλέμμα τους στα αποθέματα φορέων του Δημοσίου. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η λύση, μπορεί να καλύψει μόνο ένα μικρό κομμάτι των χρηματοδοτικών αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι καλά ενημερωμένοι παράγοντες υπολογίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντλήσει περισσότερα από 1δις ευρώ, καθώς τα αποθεματικά έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν στο σύνολο τους από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εκτός από τα παραπάνω, άλλες λύσεις είναι δύσκολες και περιορισμένες, αλλά και ιδιαίτερα επισφαλείς. Μόνη λύση που θεωρείται σίγουρη είναι η καθυστέρηση πληρωμής των ιδιωτών, ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρέους.

Ωστόσο, και αυτή η πρακτική δεν μπορεί να κρατήσει για μεγάλο διάστημα καθώς θα δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά, την ώρα που ήδη έχει στεγνώσει από ρευστό.

Δημοφιλή