Bloomberg: Η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα πριν το κρίσιμο Eurogroup που του άλλαξε γνώμη

Bloomberg: Η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα πριν το κρίσιμο Eurogroup που του άλλαξε γνώμη
Photo by Council of Europe-Pool/Anadolu Agency/Getty Images
Photo by Council of Europe-Pool/Anadolu Agency/Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

«Δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας και η Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι για αυτό». Αυτά τo μήνυμα έστειλε, σύμφωνα με το Bloomberg η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της 50λεπτης συνομιλίας τους, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ορισμένες απλές αλήθειες στον Έλληνα πρωθυπουργό πάνω στα βασικά σημεία των ευρωπαϊκών χειρισμών της κρίσης και με τον τρόπο αυτό κάμφθηκε η επιθετική ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επικοινωνία έγινε στις 19 Φεβρουαρίου και την επόμενη ημέρα επήλθε η συμφωνία στο Eurogroup.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο «Οι αλήθειες της Μέρκελ οδήγησαν την Ελλάδα σε μια αναπόφευκτη Ευρωδιάσωση» σημειώνεται, ακόμη, ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Γιάνης Βρουφάκης μέσα σε έναν μήνα αποφάσισαν να ξεχάσουν μεγάλο μέρος από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, γιατί ενοχλούσαν του Ευρωπαίους. Το αντάλλαγμα ήταν η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Λίγη ώρα μετά από την επικοινωνία τους ο πρωθυπουργός έκανε το ακόλουθο tweet:

«Ήταν ερασιτέχνες αλλά προσαρμόστηκαν» σχολιάζει στο Bloomberg ο Θεόδωρος Πελαγίδης, αναλυτής του Brookings Institution και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πειραιά. «Η διαπραγμάτευση έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είχε κανένα πλεονέκτημα», συμπληρώνει.

«Με μια απλή μπλούζα και χωρίς γραβάτα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετείχε στα Eurogroup που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο σαν ακαδημαϊκός και λιγότερο σαν πολιτικός» σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο.

Δημοφιλή