ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2015 07:26 EET | Updated 27/02/2015 07:26 EET

Αμερικανός μπλόγκερ σφαγιάστηκε με ματσέτα στο Μπαγκλαντές

ASSOCIATED PRESS
In this Thursday, Feb. 26, 2015, photo , Rafida Ahmed, wife of a prominent Bangladeshi-American blogger, Avijit Raoy is being rushed to hospital on a stretcher after she was seriously injured by unidentified attackers, in Dhaka, Bangladesh. Roy, who was known for speaking out against religious fundamentalism was hacked to death in the streets of Bangladesh's capital as he walked with his wife, police said Friday. (AP Photo/Rajib Dhar)

Ο Αβίτζιτ Ρόι, αμερικανός μπλόγκερ, άθεος, που καταγόταν από το Μπανγκλαντές, δολοφονήθηκε χθες από δύο αγνώστους που τού επιτέθηκαν με ματσέτες στην Ντάκα. Σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε δεχθεί επανειλημμένες απειλές από ισλαμιστές, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το σώμα του Αβίτζιτ Ρόι, δημιουργού του μπλογκ Mukto-Mona (ελεύθερη σκέψη) και ένθερμου υποστηρικτή του σεκιουλαρισμού στη χώρα των 160 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, βρέθηκε βουτηγμένο στο αίμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Η σύζυγός του τραυματίσθηκε σοβαρά κατά την επίθεση.

"Πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο", διευκρίνισε η αστυνομία.

Το ζευγάρι επέστρεφε με ποδήλατο πους πους από έκθεση βιβλίου όταν δέχθηκε την επίθεση των δύο αγνώστων που τους έσυραν στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησαν με ματσέτες.

Πρόκειται για τη δεύτερη από το 2004 δολοφονία άθεου μπλόγκερ στο Μπανγκλαντές, όπου ισλαμιστικές οργανώσεις ζητούν εδώ και καιρό τη δημόσια εκτέλεσή τους, καθώς και την εισαγωγή νόμου που θα απαγορεύει κάθε γραπτή κριτική του ισλάμ.

Ο πατέρας του μπλόγκερ, που είχε αμερικανική υπηκοότητα, εξήγησε ότι ο γιος του είχε δεχθεί πολλές απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ισλαμιστές οργισμένους από τα κείμενά του.

"Ηταν ένας σεκιουλαριστής ουμανιστής που είχε γράψει περί τα δέκα βιβλία", το γνωστότερο από τα οποία είχε τίτλο "Ο Ιός της Πίστης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη δολοφονία του καταδίκασαν η αμερικανική ένωση για την προώθηση της ελευθερίας της σκέψης Center for Inquiry, καθώς και λογοτεχνικοί κύκλοι.

"Ο δρ Ρόι ήταν ένας αληθινός σύμμαχος, ένας θαρραλέος και ευφραδής υπερασπιστής του ορθού λόγου, της επιστήμης, της ελευθερίας της έκφρασης σε μία χώρα όπου οι αξίες αυτές αποτελούν στόχο βάναυσων επιθέσεων", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Center for Inquiry.

Ο Ιμραν Χ. Σάρκερ, πρόεδρος της Ενωσης των Μπλόγκερς του Μπανγκλαντές, καταδίκασε την "σκανδαλώδη" επίθεση. Καταγγέλλουμε με δριμύτητα αυτήν την επίθεση και εκφράζουμε τη έντονη ανησυχία μας για την ασφάλεια των συγγραφέων", είπε.

Το 2013, ο άθεος μπλόγκερ Αχμεντ Ρατζίμπ Χαϊντέρ, δολοφονήθηκε επίσης με ματσέτα από άγνωστη ισλαμιστική οργάνωση, γεγονός που προκάλεσε μεγαλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στην συνέχεια, οι ισλαμιστικές οργανώσεις άρχισαν να επιτίθενται κατά άλλων ακτιβιστών μπλόγκερς, κατηγορώντας τους για βλασφημία και ζητώντας την εκτέλεσή τους.

Σε απάντηση, η κυβέρνησης της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα συνέλαβε τους μπλόγκερς, μπλόκαρε την πρόσβαση σε ορισμένες από τις ιστοσελίδες τους, ενισχύοντας παράλληλα τα μέτρα προστασίας τους.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)