«Μια κανονική μέρα»: Ο αιχμηρός μονόλογος για την οικονομική κρίση επανέρχεται στο θέατρο Αλκμήνη

«Μια κανονική μέρα»:Ο αιχμηρός μονόλογος για την οικονομική κρίση επανέρχεται στο θέατρο Αλκμήνη
ρανια σχιζα

Ήταν ένας από τους μονολόγους που κατάφεραν με άνεση να ξεχώρισαν την περασμένη σεζόν. Και επανέρχεται από αυτή την Κυριακή 1η Μαρτίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο «Αλκμήνη».

Ο λόγος για το «Μια κανονική μέρα», ένα νέο ελληνικό έργο γραμμένο από την Κατερίνα Γιαννάκου, σκηνοθετημένο με την ιδιαίτερη ματιά της Μαριάννας Κάλμπαρη (της νεάς καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης, υπεύθυνης για την ανανεωμένη εικόνα του) και ερμηνευμένου ιδανικά από την Ράνια Σχίζα.

Η ηθοποιός που ξεχώρισε από την πρώτη κιόλας εμφάνισή της, κρατώντας τον ομόνυμο ρόλο στην περίφημη «Αντιγόνη» του Λευτέρη Βογιατζή το 1992, υποδύεται εδώ, μια Ελληνίδα, μητέρα δύο κοριτσιών που είδε την ζωή της να αλλάζει από την ξαφνική αυτοκτονία του συζύγου της λόγω χρεών.

Μέσα στο εκπληκτικό σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, που θυμίζει εικαστική εγκατάσταση, ξετυλίγει τον οδυνηρά επίκαιρο και αναπάντεχα λυτρωτικό αυτόν μονόλογο, που καταφέρνει να «αγγίξει» τους θεατές, αφήνοντας στο τέλος μια γλυκιά επίγευση.

Κι αυτό γιατί η ηρωίδα στην πορεία της να αντιμετωπίσει το γιατί, τον θυμό, την ενοχή, το στίγμα, τα χρέη, καταφέρνει τελικά κάτι πολύ σπουδαιότερο: Να μάθει να παλεύει για την κάθε μέρα «ζώντας όχι με εκείνα που έχασε, αλλά με εκείνα που κάθε μέρα βρίσκει».

«Νιώθω πως αυτή η παράσταση είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές μου επί σκηνής» παραδέχεται στην Ηuffpost Greece η Ράνια Σχίζα που έζησε την θερμότατη υποδοχή του κοινού της Θεσσαλονίκης και της Σύρου στην μίνι-περιοδεία που προηγήθηκε της φετινής επανάληψης. «Μέσα σε αυτή την ογδοντάλεπτη διαδρομή περνώ από το μεγαλύτερο σκοτάδι στο απόλυτο φως. Νιώθω πως ‘καθαρίζω’ κι εγώ και οι θεατές μέσα σε αυτή την κοινή πορεία» καταλήγει. Και όσοι είδαμε την παράσταση, δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε απόλυτα.

*Στο θέατρο Αλκμήνη, στο Γκάζι από 1η Μαρτίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 7μμ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Δημοφιλή