49 χρόνια ταξίδια στον Γαλαξία: Οι 15 εμβληματικότεροι χαρακτήρες που πέρασαν από το Star Trek

49 χρόνια ταξίδια στον Γαλαξία: Οι 15 εμβληματικότεροι χαρακτήρες που πέρασαν από το Star Trek
LOS ANGELES - JANUARY 8: Patrick Stewart as Captain Jean-Luc Picard in the STAR TREK: THE NEXT GENERATION episode, 'The Hunted.' Season 3, episode 11. Original air date, January 8, 1990. (Photo by CBS via Getty Images)
LOS ANGELES - JANUARY 8: Patrick Stewart as Captain Jean-Luc Picard in the STAR TREK: THE NEXT GENERATION episode, 'The Hunted.' Season 3, episode 11. Original air date, January 8, 1990. (Photo by CBS via Getty Images)
CBS Photo Archive via Getty Images

O θάνατος του Λέοναρντ Νιμόι, του διάσημου «κυρίου Σποκ» του πρώτου Star Trek προκάλεσε διεθνή συγκίνηση, καθώς ο χαρακτήρας του ήταν μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της σειράς που άφησε το δικό της αποτύπωμα σε αυτό που αποκαλούμε «επιστημονική φαντασία», ξεκινώντας το ταξίδι της το 1966.

Το Star Trek αποτελεί μια διαστημική εποποιΐα που είναι σε εξέλιξη, με μικρές διακοπές, εδώ και 49 χρόνια. Μετά την πρώτη σειρά, η οποία είναι γνωστή στους φανατικούς του Star Trek – γνωστούς ως «Trekkies» - ως TOS (The Original Series) ακολούθησαν πολλές σειρές και ταινίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο επιτυχημένες, καθώς και μια σειρά κινουμένων σχεδίων.

Αναλυτικότερα, από σειρές ήταν, μετά το TOS, το Next Generation (κατά την άποψη του γράφοντος, το καλύτερο όλων), το Deep Space 9 (έφευγε από τη γέφυρα του Enterprise, με τη δράση να εκτυλίσσεται σε έναν πολυσύχναστο διαστημικό σταθμό, σε έναν ασταθή τομέα του Γαλαξία), το Voyager (με ένα διαστημόπλοιο – με πρωταγωνίστρια για πρώτη φορά γυναίκα πλοίαρχο- που είχε βρεθεί λόγω μιας ατυχούς συγκυρίας στην άλλη άκρη του Γαλαξία) και το Enterprise (που αποτελούσε ένα prequel, στα πρώτα βήματα της Ανθρωπότητας στον Γαλαξία, πριν την ίδρυση της Ομοσπονδίας). Οι ταινίες περιλαμβάνουν τα The Motion Picture, The Wrath of Khan, The Search for Spock, The Voyage Home, The Final Frontier, The Undiscovered Country, Generations (όπου τρόπον τινά δινόταν η «σκυτάλη», όσον αφορά στο “lore” του Star Trek, και επίσημα από τον Κερκ στον Ζαν Λικ Πικάρντ), το First Contact, το Nemesis και στη συνέχεια τις δύο μέχρι τώρα ταινίες του «reboot», τα Star Trek και Into Darkness, με ανανεωμένο καστ που συνεχίζει τα ταξίδια του Enterprise.

Ο Σποκ δεν ήταν ο μόνος εμβληματικός χαρακτήρας του Star Trek. Αυτοί είναι οι ήρωες οι οποίοι, εδώ και 49 χρόνια, συναρπάζουν τη φαντασία του Trekkie και μη κοινού, με τα ταξίδια τους σε ένα από τα πιο «ευγενή» και αισιόδοξα, όσον αφορά στο πεπρωμένο και τη φύση της Ανθρωπότητας, settings που έχουν εμφανιστεί ποτέ στα χρονικά της Επιστημονικής Φαντασίας.

Τζέιμς Τιβέριους Κερκ (Ουίλιαμ Σάτνερ/ Κρις Πάιν)

Η ισχυρότερη φιλία στα χρονικά του Star Trek ήταν αυτή μεταξύ του Κάπτεν Κερκ και του κυρίου Σποκ. Παρορμητικός εκεί που ο Σποκ ήταν ψύχραιμος και ορθολογιστής, ο ηρωικός και τυχοδιώκτης Κερκ αλληλοσυμπληρωνόταν με τον Vulcan συνεργάτη του, κάνοντας το Star Trek το διαστημικό έπος που έγραψε την δική του ιστορία.

Μοντγκόμερι Σκοτ, aka Σκότι (Τζέιμς Ντούχαν/ Σάιμον Πεγκ)

Ο μηχανικός του Enterprise ήταν αρμόδιος για τις συσκευές διακτινισμού. Το «beam me up Scotty» είναι μια από τις εμβληματικότερες ατάκες που συνδέονται με το Star Trek (αν και η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε ειπώθηκε ακριβώς έτσι).

Λέοναρντ Μακόι (ΝτεΦόρεστ Κέλεϊ/ Καρλ Έρμπαν)

Ο γιατρός του Enterprise ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση, συνδυάζοντας την ασταμάτητη γκρίνια για ποικιλία θεμάτων με μια ακλόνητη αφοσίωση στο λειτούργημά του.

Νιότα Ουχούρα (Νισέλ Νίκολς/ Ζόε Σαλντάνα)

Η αξιωματικός επικοινωνιών του Enterprise είχε ιδιαίτερη σημασία ως χαρακτήρας, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους χαρακτήρες αφρικανικής καταγωγής σε αμερικανική σειρά που δεν είχε ρόλο βοηθού/ υπηρέτη κ.ο.κ

Ζαν Λικ Πικάρντ (Πάτρικ Στιούαρτ)

Κατά την άποψη του γράφοντος, μακράν ο κορυφαίος πλοίαρχος που βρέθηκε ποτέ στη γέφυρα του Enterprise. Ενσαρκωνόμενος μοναδικά από τον σαιξπηρικό Πάτρικ Στιούαρτ, οι εντολές του άφησαν εποχή («engage», «make it so») και αποτελούσε υπόδειγμα φιγούρας διοικητή, εγκεφαλικός όταν έπρεπε, τολμηρός όταν χρειαζόταν, αλλά πάντοτε διατηρώντας την ψυχραιμία και οδηγώντας το διασημότερο διαστημόπλοιο της επιστημονικής φαντασίας πέρα από το «Τελικό Σύνορο». Καπετάνιοι στην επιστημονική φαντασία έχουν υπάρξει πολλοί- αλλά ο Πικάρντ θα ήταν σίγουρα αυτός που θα επέλεγαν οι περισσότεροι φαν της επιστημονικής φαντασίας, εάν τους δινόταν η ευκαιρία να ταξιδέψουν στα άστρα.

Ντέιτα (Μπρεντ Σπάινερ)

Κατά κάποιον τρόπο ήταν ο «Σποκ» του Next Generation: τεχνητή νοημοσύνη και ανδροειδές, διέθετε εντυπωσιακές πνευματικές δυνατότητες, ωστόσο σε πολλά θέματα ήταν «παιδί», καθώς, ως ρομπότ, δεν είχε γνώση πάνω σε περίπλοκα θέματα όπως...τα ανθρώπινα συναισθήματα. Το ταξίδι του προς την απόκτηση της ανθρώπινης υπόστασής του είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία του Next Generation, καθώς προσφερόταν για σχόλια και αναζητήσεις πάνω στο τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος, ενώ παράλληλα αποτελούσε και πηγή χιούμορ.

Ουόρφ (Μάικλ Ντορν)

Οι πολεμοχαρείς Κλίνγκον αποτελούν μία από τις πιο γνωστές φυλές του Star Trek, και οι συγκρούσεις τους με την Ομοσπονδία αποτελούν βασικό κεφάλαιο της ιστορίας του σύμπαντος του Τζιν Ρόντενμπερι. Όταν εισήλθαν στην Ομοσπονδία, οι διενέξεις ήταν μεγάλες- αλλά όχι για τον Ουόρφ, ο οποίος συνδύαζε την αίσθηση τιμής και πολεμικής αρετής που χαρακτήριζε τη φυλή του με την πειθαρχία, αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα που αρμόζει σε έναν αξιωματικό του Αστροστόλου.

Μπέντζαμιν Σίσκο (Έιβρι Μπρουκς)

Περνώντας στο Deep Space 9, ο διοικητής του σταθμού ήταν διαφορετικής φιλοσοφίας από ό,τι οι προκάτοχοί του- ωστόσο, είχε να κάνει με διαφορετικές συνθήκες, οπότε ο Μπέντζαμιν Σίσκο συνδύαζε αρετές διοικητή, τεχνική κατάρτιση, και μια πιο «ελαφριά» προσέγγιση στα πράγματα σε σχέση με τον Πικάρντ- αλλά όταν η κατάσταση γινόταν κρίσιμη, ερχόταν στην επιφάνεια η ιδιότητα του ακλόνητου στρατιωτικού διοικητή, ο οποίος επιτύγχανε τη νίκη με κάθε κόστος.

Κουάρκ (Άρμιν Σίμερμαν)

Ένας Φερένγκι βάζει πάνω από όλα το κέρδος, όπως προστάζει η φιλοσοφία και καπιταλιστική κοσμοθεωρία της φυλής, και ο Κουάρκ δεν αποτελεί εξαίρεση. Φιλάργυρος, άσσος στα παζάρια, με εμπορικό δαιμόνιο και κάποιες φορές κάπως ελαστική αίσθηση σχετικά με την αλήθεια και την ηθική, ο Κουάρκ (συχνά πηγή comic relief στη σειρά) κάποιες στιγμές εξέπληττε, καθώς εμφάνιζε πτυχές του χαρακτήρα του οι οποίες δεν θύμιζαν ακριβώς τις παραδόσεις της φυλής του- όπως η σοφία γύρω από τη ζωή και η πίστη στους φίλους του.

Τζάτζια Νταξ (Τέρι Φάρελ)

Η Τζάτζια Νταξ, ενσαρκωνόμενη από την εντυπωσιακή Τέρι Φάρελ, ήταν η πρώτη γυναίκα χαρακτήρας του Star Trek η οποία θεωρήθηκε ευρέως σύμβολο του σεξ (ακόμα και αν δεν είναι λίγοι αυτοί που υποδεικνύουν τον ερωτισμό της Ουχούρα ως πρώτης διδάξασας). Αποτελεί «Τrill symbiont»: δύο οργανισμοί που μοιράζονται το ίδιο σώμα, και ως εκ τούτου έχει την παρορμητικότητα, την τόλμη και τη ζωντάνια της νεαρής Τζάτζια αλλά και τις εμπειρίες του Νταξ. Δυναμική, έξυπνη και με μάτια...γαλαξιακών προδιαγραφών, έκλεψε τις καρδιές κοινού και κριτικών.

Κάθριν Τζέινγουεϊ (Κέιτ Μάλγκριου)

Η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος- πρωταγωνίστρια σειράς Star Trek είναι μια από τις «σιδηρές κυρίες» του Star Trek, με ιδιαίτερα υψηλή επιστημονική κατάρτιση, αλλά και το απαραίτητο «ατσάλι» που απαιτεί ο Αστροστόλος από τους αξιωματικούς του.

Ο Γιατρός (Ρόμπερτ Πικάρντο)

Από το πλήρωμα του Voyager και αυτός, ξεκίνησε ως πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ενεργοποιήθηκε για να καλύψει το κενό που άφησε η απώλεια του κανονικού γιατρού στην έναρξη της σειράς. Με το ιδιαίτερο χιούμορ και την ασταμάτητη γκρίνια του εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον αγαπημένους χαρακτήρες της σειράς για τους φαν.

Seven of Nine (Τζέρι Ράιαν)

Ο χαρακτήρας της εισήχθη με στόχο να ανεβεί η τηλεθέαση της σειράς, με το σκεπτικό ότι μια εντυπωσιακή παρουσία θα είχε απήχηση στο, ούτως ή άλλως ανδρικό στην πλειονότητά του κοινό. Ωστόσο, η Seven of Nine, την οποία το πλήρωμα του Voyager απελευθέρωσε από τους εφιαλτικούς Borg (μια εξαιρετικά επικίνδυνη φυλή από cyborg), ξέφυγε από τα όρια της απλά σέξι παρουσίας (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εντυπωσιακή Τζέρι Ράιαν και οι εφαρμοστές της στολές έπαψαν ποτέ να συγκινούν...), καθώς ακολούθησε μια πορεία αντίστοιχη με αυτήν του Ντέιτα, αναζητώντας την ταυτότητά της και εξερευνώντας την ανθρώπινή της υπόσταση.

Τριπ Τάκερ (Κόνορ Τράινιρ)

>br>

Ο μηχανικός του Enterprise (στην ομώνυμη σειρά) ήταν, κατά πολλούς, πολύ πιο συμπαθής από ό,τι ο ίδιος ο πλοίαρχος του σκάφους, Τζόναθαν Άρτσερ. Με καταγωγή από τις νότιες ΗΠΑ, εκ πρώτης όψεως φαίνεται (και είναι) είναι ιδιαίτερα παρορμητικός και «έξω καρδιά», ωστόσο το επίπεδο των τεχνικών του γνώσεων, το comic relief που πολύ συχνά παρείχε η παρουσία του και η «χρυσή καρδιά» του τον έκαναν δημοφιλή. Το εύθραυστο ειδύλλιο με την Vulcan αξιωματικό Tι Πολ αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της σειράς.

Τι Πολ (Τζολίν Μπλάλοκ)

Μέχρι την Τι Πολ, η έννοια του Vulcan ήταν συνδεδεμένη με αυτήν της ψυχρότητας, λογικής και αλαζονείας (με τη φιγούρα του Σποκ να αποτελεί «αντάρτη»), και ουδέποτε είχε δοθεί έμφαση σε γυναίκες Vulcan χαρακτήρες. Αυτό άλλαξε με την Τι Πολ, την οποία ενσάρκωσε η εντυπωσιακή μεν, Trekkie μέχρι το κόκαλο δε, Τζολίν Μπλάλοκ. Η Τι Πολ είχε ίσως τη μεγαλύτερη εξέλιξη χαρακτήρα στη σειρά, εξελισσόμενη από μια «παρείσακτη» σε ένα πλήρωμα που δεν συμπαθούσε, που ανήκε σε μια κουλτούρα που δεν καταλάβαινε, σε πιστή συνάδελφο, φίλη και, στην περίπτωση του Τριπ Τάκερ, κάτι παραπάνω. Η Vulcan ιδιότητα και ιδιοσυγκρασία της σύντομα «μολύνθηκε» από μια ιδιαίτερη, σχεδόν ανεπαίσθητη αίσθηση του χιούμορ, καθώς και από μια πολύ ανθρώπινη, θα έλεγε κανείς, αίσθηση περιέργειας και συναισθηματισμού – τόσο «απρεπή» για έναν σωστό Vulcan.

Δημοφιλή