Τα γιγαντιαία μεταγωγικά «τανκ» της NASA «έκλεισαν» τα 50

Τα γιγαντιαία μεταγωγικά «τανκ» της NASA «έκλεισαν» τα 50
NASA/Amber Watson

Τα κολοσσιαία ερπυστριοφόρα οχήματα της NASA – δύο από τα μεγαλύτερα οχήματα εδάφους που έχουν κατασκευαστεί ποτέ- μεταφέρουν τους πυραύλους και τα διαστημόπλοια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στις εξέδρες εκτόξευσης εδώ και 50 χρόνια. Ωστόσο, η ηλικία τους δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο στην τέλεση των καθηκόντων τους, καθώς, σύμφωνα με τη NASA, θα συνεχίσουν να υπηρετούν και στο πλαίσιο του προγράμματος με τελικό προορισμό τον «Κόκκινο Πλανήτη».

Τα οχήματα (crawlers) τροποποιούνται για να μπορούν να μεταφέρουν το SLS (Space Launch System) της NASA, με εγκατεστημένο πάνω του το διαστημόπλοιο Orion, καθώς και άλλα σκάφη και πυραύλους. Η κατασκευή τους είχε λάβει χώρα το 1965, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων». Από εκεί και πέρα, υποστήριξαν επίσης τα προγράμματα Skylab, Apollo-Soyuz Test Project και το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια της υποστήριξης των αποστολών της NASA, το αναβαθμισμένο και ειδικά τροποποιημένο crawler-transporter 2, γνωστό και ως CT-2, βγήκε από το VAB (Vehicle Assembly Building) στις 18 Φεβρουαρίου και ξεκίνησε το ταξίδι για το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Δημοσιογράφους και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο όχημα στις 23 Φεβρουαρίου.

Οι διαστάσεις των οχημάτων είναι εντυπωσιακές: έχουν μήκος 40 μέτρων και πλάτος 34, ενώ το βάρος ανέρχεται στους 2.721 τόνους. Διαθέτουν 16 κινητήρες, δύο γεννήτριες εναλλασσόμενου ρεύματος και δύο συνεχούς ρεύματος.

Δημοφιλή