ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/03/2015 16:14 EET | Updated 01/03/2015 17:18 EET

Διπλωματικός συναγερμός - Μεγάλη έκταση στο Αιγαίο για ασκήσεις δεσμεύει η Άγκυρα

Official U.S. Navy Imagery/Flickr
MARMARIS, Turkey (Feb. 9, 2011) The aircraft carrier USS Enterprise (CVN 65) arrives in Marmaris, Turkey for a port visit. Enterprise is deployed as part of the Enterprise Carrier Strike Group supporting maritime security operations and theater security cooperation efforts in the U.S. 5th and 6th Fleet areas of responsibility. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Elizabeth L. Burke/Released)

Διπλωματικός συναγερμός στην Αθήνα έπειτα από ΝΟΤΑΜ την οποία εξέδωσε το Σάββατο η Άγκυρα και δεσμεύει από τη Δευτέρα 2 Μαρτίου έως το τέλος του χρόνου μια τεράστια έκταση στο Αιγαίο που αρχίζει από την Σκύρο και καταλήγει στην Λήμνο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής , παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έντονη η αντίδραση της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλουν την Τουρκία. Διάβημα έγινε το βράδυ της Κυριακής και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:

  • Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
  • Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
  • Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
  • Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
  • Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  • Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή)