Καταψηφίστηκε η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας κατά της «λίστας Βαρουφάκη»

Καταψηφίστηκε η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας κατά της «λίστας Βαρουφάκη»
Eurokinissi

Μπορεί οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στα βουλευτικά αυτοκίνητα να έκλεψαν την παράσταση, όμως η πολιτική ουσία της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ψηφοφορία με την οποία απορρίφθηκε η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας σχετικά με τη συμφωνία για το Eurogroup.

Η «αναμέτρηση» των δύο πόλων συνεχίζεται και στην ψηφοφορία για το νέο γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η πλειοψηφία στηρίζει τον Τάσο Κορωνάκη και η μειοψηφία πρότεινε τον Αλέκο Καλύβη. Υποψήφιος εκ μέρους της ΚΟΕ ήταν και ο Στέλιος Ελληνιάδς, όμως υτρελικά αποσύρθηκε η υποψηφιότητά του.

Η πολιτική μάχη δόθηκε επί της τροπολογίας της Αριστερής Πλατφόρμας στην οποία διατυπώνονταν ενστάσεις για τη συμφωνία και τη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup. «Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν ένα μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας, και και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριζε το κείμενο. Παράλληλα επισημαινόταν πως οι πιο κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα θεσμικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε. Από την διαδικασία απουσίασαν περίπου 30 μέλη της ΚΕ και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν: 68 υπέρ, 92 κατά και 5 «λευκό». Είναι φανερό ότι η τροπολογία έλαβε περισσότερες ψήφους από εκείνους που διαθέτει η Αριστερή Πλατφόρμα...

Ωστόσο τις εντυπώσεις έκλεψε η απάντηση του Αλ. Τσίπρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν αστυνομικούς και βουλευτικά αυτοκίνητα κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Αισθάνθηκα παρά πολύ άσχημα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έμαθα ότι σε μία συνεδρίαση της ΚΟ υπήρξαν βουλευτές που ανέδειξαν ότι είναι αδιανότητο και λαϊκισμός- λέει- διότι είμαστε φτωχοί βουλευτές εμείς του ΣΥΡΙΖΑ, να παίρνουμε 6.000 ευρώ αλλά να δίνουμε 300-400 από αυτά για το αυτοκίνητο», τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν μπορεί «όταν είναι στην πλάτη μας κάτι να το θεωρούμε λαϊκισμό και όταν αφορά την κοινωνία να είναι λαϊκή πολιτική». Τόνισε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος.

Προειδοποίησε όλους πως το κλίμα για το «αν είμαστε ή δεν είμαστε σαν τους άλλους» διαμορφώνεται από κάποιες τέτοιες λεπτομέρειες.

Δημοφιλή