Ποιος είναι ο «τέλειος» τρομοκράτης με το όνομα «Ιάσωνας». Οι έρευνες για τη «Σέχτα Επαναστατών»

Ποιος είναι ο «τέλειος» τρομοκράτης με το όνομα «Ιάσωνας». Οι έρευνες για τη «Σέχτα Επαναστατών»
eurokinissi

Ως ο «τέλειος» τρομοκράτης περιγράφεται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ο 39χρονος «Ιάσωνας», ο οποίος συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα για τρομοκρατικές επιθέσεις, ένταξη στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και ενεργό ρόλο στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού.

Οι πιο έμπειροι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι έχουν να κάνουν με έναν πολύ σκληρό μέλος τους αντάρτικου πόλης όταν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψή του στο Γαλάτσι αντιστάθηκε βρίζοντας και χτυπώντας τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Ο «Ιάσωνας» κατάφερνε επί χρόνια να είναι «αόρατος» για τις διωκτικές Αρχές. Δήλωνε άεργος, δεν συμμετείχε στις συγκεντρώσεις των αντιεξουσιαστών, δεν επισκεπτόταν τους «Πυρήνες» στον Κορυδαλλό, δεν είχε κατηγορηθεί ποτέ ούτε καν για τροχονομική παράβαση και φρόντισε να εξαφανιστεί όταν η ΕΛ.ΑΣ. άρχισε να ακουμπάει τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αναφέρουν ότι το ίδιο διάστημα ανέπτυξε υποστηρικτικό δίκτυο γύρω του προκειμένου να επικοινωνεί με έγκλειστους τρομοκράτες μέσω «ταχυδρόμων». Έτσι, όταν αποφασίστηκε η εφαρμογή του σχεδίου «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού φέρεται να ανέλαβε κεντρικό ρόλο.

Περιγράφεται ως άτομο με γνώσεις στην κατασκευή βομβών, ενώ φρόντιζε να κάνει δοκιμές ανατίναξης τοίχων σε απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου να είναι έτοιμος όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής του σχεδίου Γοργοπόταμος. «Αυτόν εμπιστευόντουσαν οι έγκλειστοι Πυρήνες και όχι τον Χριστόδουλο Ξηρό. Του είχαν δώσει πληροφορίες μέσω αγγελιοφόρων για τις διαστάσεις των εξωτερικών τοίχων των φυλακών Κορυδαλλού, τους οποίους θα ανατίναζαν με 170 κιλά εκρηκτικών που θα μεταφέρονταν με αυτοκίνητο που βρέθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην Ανάβυσσο. Σε αυτόν είχαν αναθέσει και τον σχεδιασμό των χτυπημάτων που θα γινόντουσαν αν πετύχαινε η απόδραση. Σχεδίαζαν μπαράζ βομβιστικών χτυπημάτων και επιθέσεων με καλάσνικοφ. Εκείνος, ωστόσο, κατάλαβε τους τελευταίους μήνες ότι κάτι δεν πάει καλά και άρχισε να αποσύρεται», λέει αστυνομική πηγή.

Κρατούσε αποστάσεις από τον Ξηρό

Ο 39χρονος αρκετό καιρό πριν τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού διαπίστωσε ότι στο προπαρασκευαστικό στάδιο του σχεδίου Γοργοπόταμος συμμετείχαν άτομα μειωμένης εμπιστοσύνης και άρχισε να αποσύρεται. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του «Μανώλη της 17Ν». Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ακόμα και να μην συμμετείχε καθόλου στο επιχειρησιακό σκέλος του «Γοργοπόταμου».

Αυτό που «πρόδωσε» τον 39χρονο στην Αντιτρομοκρατική είναι οι σημειώσεις με κρυπτογραφημένες συνομιλίες της καταζητούμενης Αγγελικής -συνεργού του Χριστόδουλου Ξηρού- που βρέθηκαν στη γιάφκα στην Περαχώρα Λουτρακίου. Οι αστυνομικοί «έσπασαν» την κρυπτογράφηση που χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους οι έγκλειστοι «Πυρήνες» και οι εκτός φυλακών συνεργοί τους με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν συνομιλίες πολλών σελίδων που «έδειχναν» συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αναφέρουν ότι από κρυπτογραφημένες συνομιλίες ανάμεσα στην Αγγελική και έγκλειστους «Πυρήνες» προκύπτουν ενδείξεις για εμπλοκή του 39χρονου στην τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», που έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους αστυνομικούς είναι ότι ακόμα και μετά τη σύλληψη του Ξηρού και της αποκάλυψης του σχεδίου Γοργοπόταμος εκείνος δεν εγκατέλειψε την Αθήνα. Κινούνταν σε διάφορες περιοχές και έπαιρνε όλα τα μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημήτρης Τσακνάκης ανακοίνωσε ότι γενετικό υλικό του «Ιάσωνα» ταυτοποιήθηκε στο πακέτο-βόμβα που εστάλη τον Απρίλιο 2014 στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας, στη βόμβα που τοποθετήθηκε τον Μάρτιο 2014 στο κτίριο της ΔΟΥ Κορυδαλλού και στην επιστολή-βόμβα που εστάλη τον Σεπτέμβριο 2013 με αποδέκτη τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση των «Πυρηνών της Φωτιάς» κ. Δημήτρη Μόκκα.

Στο «τρομοπακέτο» στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας βρέθηκε DNA και του Χριστόδουλου Ξηρού, γεγονός που, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποδεικνύει τη συνεργασία του «Μανώλη της 17 Ν» με τον 39χρονο. Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, από τις αποκρυπτογραφημένες συνομιλίες της Αγγελικής προκύπτει ότι σε περίπτωση που το πακέτο-βόμβα στην Ιτέα είχε εκραγεί, την ευθύνη θα αναλάμβανε η «Σέχτα Επαναστατών» και όχι οι «Πυρήνες της Φωτιάς», όπως τελικά έγινε.

Δημοφιλή