ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/03/2015 06:37 EET | Updated 02/03/2015 09:17 EET

Θέμα αντισυνταγματικότητας θέτει το ΠΑΣΟΚ. Ζητά εδώ και τώρα δημοσιοποίηση των κειμένων που υπεγράφησαν για την παράταση

SOOC

Εδώ και τώρα να δώσει στη δημοσιότητα τα κείμενα που υπεγράφησαν ήδη ή θα υπογραφούν για τη νέα παράταση της δανειακής σύμβασης, ζητά από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει παράλληλα ως αντισυνταγματική την άρνησή της να φέρει στη Βουλή προς έγκριση τη νέα συμφωνία.

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε: «Η κυβέρνηση δυστυχώς, δια του κ. Βαρουφάκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους, υπέγραψε την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τη Βουλή, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Βουλής γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, για κάτι που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αλλά και για ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού. Είναι δυνατόν να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει: {Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας}.Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα;».

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, η «πεισματική άρνηση» της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης «συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος που ορίζει πώς δεσμεύεται διεθνώς η Ελληνική Δημοκρατία και προσβολή της νομοθετικής  αρμοδιότητας της Βουλής».

Όπως τονίζεται, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστη κοινοβουλευτική συζήτηση, «η Πρόεδρος της Βουλής σε σύμπραξη με την κυβέρνηση καταστρατηγεί το Σύνταγμα και τον Κανονισμό προσπαθώντας να ακυρώσει ακόμη και τις διαδικασίες άμεσου κοινοβουλευτικού ελέγχου με τη μορφή επίκαιρων ερωτήσεων και μάλιστα των προέδρων των κομμάτων προς τον Πρωθυπουργό».

Προειδοποιεί δε, πως αυτοί που τα μεθοδεύουν αυτά είναι «οι ίδιοι άνθρωποι που θεωρούσαν παραβίαση του Συντάγματος κάθε έκδοση ΠΝΠ και κάθε κατεπείγον νομοσχέδιο, δηλαδή διαδικασίες προβλεπόμενες ρητά από το Σύνταγμα που διασφαλίζουν την αρμοδιότητα της Βουλής να συζητά και να ψηφίζει για όλα τα σχετικά θέματα. Θεωρούν δε ότι η αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική μεθόδευση είναι ριζοσπαστική μαγκιά αποδεκτή από την κοινή γνώμη μέσω δημοσκοπήσεων!».

Παράλληλα, εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση στέλνει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ένα πρωτοφανές μήνυμα απατηλής χρήσης και ευτελισμού των θεσμών, εθνικών και  ευρωπαϊκών. «Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την συμφωνία των βουλευτών της σε αυτά που κάνει. Το μήνυμα ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά τους αρκεί να μην ψηφίσουν οι ίδιοι. Το μήνυμα ότι θέλουμε ξένα κοινοβούλια να ψηφίζουν για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά στην Ελλάδα αναζητούνται νομικά προσχήματα, γιατί η κυβέρνηση φοβάται την ίδια της την πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό προκαλεί περαιτέρω αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία».

Έτσι, με δεδομένο ότι η προηγούμενη παράταση έληξε στις 28 Φεβρουαρίου – και είχε εγκριθεί με νόμο του κράτους από τη Βουλή- «καλούμε, σήμερα 2 Μαρτίου, την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα κείμενα που υπεγράφησαν ήδη ή θα υπογραφούν για την νέα παράταση και να εξηγήσει ποιος, με ποια νομική βάση και με ποια εξουσιοδότηση υπέγραψε ήδη ή θα υπογράψει και πότε».