Τι πραγματικά προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ

Τι πραγματικά προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ
eurokinissi

Η συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με τη ΔΕΗ έγινε αντικείμενο έντονων επικρίσεων, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως θα μπορούσε να δώσει τα χρήματα που προβλέπονται για τα κουπόνια καφέ και σάντουιτς σε άνεργους και την κυβέρνηση να απαντά ότι τα χρήματα δεν τα δίνει η ίδια, αλλά η εταιρεία.

Η ΔΕΗ με ανακοίνωση της ξεκαθαρίζει ότι η νέα συμφωνία με τους εργαζόμενους δεν θα επιφέρει καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές και πως δεν θα γίνουν νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Τι είναι το «τροφείο»

Οι επικρίσεις επικεντρώνονται στο λεγόμενο «τροφείο», το κονδύλι δηλαδή που προβλέπεται για την παροχή κουπονιών για καφέ και σάντουιτς στους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται για αυξήσεις επισημαίνουν εργαζόμενοι και εταιρεία, αλλά για παροχή σε είδος, που τουλάχιστον στην αρχή δεν θα δοθεί σε όλους τους εργαζομένους, παρά μόνο σε όσους εργάζονται σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που έχουν κυλικεία. Στους υπόλοιπους εργαζόμενους τα κουπόνια θα δοθούν σε δεύτερο χρόνο. ο πλαφόν της δαπάνης για τα κουπόνια είναι 6 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως αναλόγως με τη συμφωνία με τους προμηθευτές, το κόστος μπορεί να είναι λιγότερο.

Τα νούμερα που ακούστηκαν για το κόστος των κουπονιών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα λένε τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ.

Ανακοίνωση ΔΕΗ: Εαν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως για όλους τους εργαζόμενους, το ετήσιο κόστος τους εκτιμάται ότι δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Η αρχική δαπάνη είναι αρκετά μικρή γιατί δεν αφορά το σύνολο των υπαλλήλων, τα δε 15 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για όταν το πρόγραμμα εφαρμοστεί κανονικά, αντιπροσωπεύουν το 2,3% του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και το 0,25% του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ.

Ο μισθοί των εργαζομένων

Από το 2009 οι μισθοί των εργαζομένων της ΔΕΗ (τεχνικοί κατά 90%) έχουν μειωθεί κατά 60%, δηλαδή κατά 700 εκατομμύρια το χρόνο. Ο μέσος μισθός, συμπεριλαμβανομένων και των βαρέων κυμαίνεται στα 1.600 ευρώ καθαρά(κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια υπηρεσίας), ενώ ο ανώτατος καθαρός μισθός, του γενικού διευθυντή παραγωγής είναι 2.500 ευρώ.

Η νέα συλλογική σύμβαση αποκαθιστά επίσης το επίδομα επικινδυνότητας στους εναερίτες.

Αναμένοντας τον οικονομικό απολογισμό της ΔΕΗ για το 2013

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται εντός του Μαρτίου η ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ για το 2014, δεδομένου ότι το 2013 η εταιρεία έκλεισε με μεγάλο έλλειμμα, (στο οποίο συνέβαλαν και δικαστικές αποφάσεις για την Αλουμίνιον), ενώ οι ληξιπρόθεσμες προς αυτήν οφειλές υπολογίζονται σε 2 δισ. Σύμφωνα με το σωματείο Σπάρτακος, η ΔΕΗ θα κλείσει το 2014 με κέρδη. Σε ανακοίνωση του, ο Νίκος Φωτόπουλος έκανε λόγο για «μεγαλοσχήμονες που όλα αυτά τα χρόνια οικονόμησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών».

Σφοδρή αντίδραση από Νέα Δημοκρατία

H ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη, όπως υποστηρίζει, απόφαση για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κάνει λόγο για απύθμενη υποκρισία, καθώς, όπως υποστηρίζει, την ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει αυξήσεις 6 ευρώ την ημέρα στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, υπόσχεται ότι θα δώσει μόλις 1,5 ευρώ την ημέρα σε 300.000 ανθρώπους για να αντιμετωπίσουν την «ανθρωπιστική κρίση». Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι αυξήσεις αυτές υπεγράφησαν την προηγούμενη Παρασκευή, στις 27/2/15, με απόλυτη γνώση και έγκριση του αρμοδίου υπουργού.

«Ο κύριος Καραγκούνης επιλέγει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει προκειμένου να ρίξει λάσπη στη νέα κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που προσβάλουν την κοινή νοημοσύνη» απαντά ο Γαβριήλ Σακελαρίδης. Επισημαίνει ότι η συλλογική σύμβαση υπογράφηκε από τη διορισμένη από την Νέα Δημοκρατία διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν πριν τις εκλογές, παρόλο που η υπογραφή της σύμβασης έγινε μετά.

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι οι έμμεσες αυξήσεις δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αντίθετα αυτά θα μειωθούν.

Δημοφιλή