Λαπαβίτσας: Για να νικήσει τη λιτότητα η Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθεί από το ευρώ

Λαπαβίτσας: Για να νικήσει τη λιτότητα η Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθεί από το ευρώ
Eurokinissi

Συμβιβασμό υπό όρους οικονομικού εξαναγκασμού χαρακτηρίζει τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, σε άρθρο του στον Guardian με τίτλο «To beat austerity, Greece must break free from the euro»- στο οποίο εκφράζει την άποψη ότι για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάρρευση ή την «ολική παράδοση», πρέπει να «είμαστε στα αλήθεια ριζοσπαστικοί».

Ο κ. Λαπαβίτσας τονίζει ότι το πιο σημαντικό βήμα είναι να συνειδητοποιηθεί ότι η στρατηγική του να ελπίζεται η επίτευξη δραστικών αλλαγών εντός του θεσμικού πλαισίου του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει. «Αυτή η στρατηγική μας έδωσε την εκλογική νίκη υποσχόμενη απαλλαγή του ελληνικού λαού από τη λιτότητα χωρίς μια μεγάλη ρήξη με την ευρωζώνη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι αυτό είναι αδύνατο και είναι καιρός να παραδεχτούμε την πραγματικότητα».

«Η δύναμή μας βρίσκεται αποκλειστικά στη μεγάλη λαϊκή υποστήριξη που έχουμε ακόμα. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιβάλει ταχύτατα μέτρα που απαλλάσσουν τους εργαζομένους από τις τρομερές πιέσεις των τελευταίων ετών» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το πρόγραμμα με το οποίο εκλεγήκαμε. Οι δημοσιονομικοί στόχοι και η παρακολούθηση από τους “θεσμούς” θα έπρεπε να βρεθούν σε δεύτερη μοίρα στους υπολογισμούς μας, αν είναι να διατηρήσουμε τη λαϊκή υποστήριξη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνησή μας πρέπει να πλησιάσει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις του Ιουνίου με πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψης από ό,τι τον Φεβρουάριο. Η ευρωζώνη δεν μπορεί να αναμορφωθεί και δεν πρόκειται να γίνει μια “φιλική” νομισματική ένωση που υποστηρίζει τους εργαζομένους. Η Ελλάδα πρέπει να φέρει ένα πλήρες εύρος επιλογών στο τραπέζι, και να είναι έτοιμη για ασυνήθιστα μέτρα ρευστότητας, με τη γνώση ότι όλα τα ενδεχόμενα θα μπορούσαν να είναι διαχειρίσιμα, αν οι πολίτες της είναι έτοιμοι. Σε τελική ανάλυση, η Ε.Ε. έχει φέρει ήδη καταστροφή στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει τη βοήθεια της ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά μόνο αν η Αριστερά απαλλαγεί από τις ψευδαισθήσεις και αρχίσει να προτείνει λογικές πολιτικές που θα μπορούσαν τελικά να απαλλάξουν την Ευρώπη από τον παραλογισμό στον οποίο έχει εξελιχθεί το κοινό νόμισμα».

Δημοφιλή