ΔΙΕΘΝΕΣ
03/03/2015 12:01 EET | Updated 03/03/2015 12:02 EET

Συγνώμη λάθος λέει η Τουρκία για τις ασκήσεις στο Αιγαίο: «Ανακοινώθηκαν λάθος συντεταγμένες»

Official U.S. Navy Imagery/Flickr
MARMARIS, Turkey (Feb. 9, 2011) The aircraft carrier USS Enterprise (CVN 65) arrives in Marmaris, Turkey for a port visit. Enterprise is deployed as part of the Enterprise Carrier Strike Group supporting maritime security operations and theater security cooperation efforts in the U.S. 5th and 6th Fleet areas of responsibility. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Elizabeth L. Burke/Released)

Σε λάθος αποδίδει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τον χαμό που προκλήθηκε με την ανακοίνωσή της για στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, αφού όπως λέει ανακοινώθηκαν λάθος συντεταγμένες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, ακυρώνεται η πρόσφατη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία «ανακοινώθηκε κατά λάθος με λανθασμένες συντεταγμένες».

Ωστόσο επανέλαβε το αίτημα για συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα των «μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών» στο Αιγαίο, ζητώντας την «αμοιβαία κατάργηση» των περιοχών αυτών.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Το ζήτημα των μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών στο Αιγαίο εκ μέρους της Ελλάδας και της χώρας μας είναι επίκαιρο εδώ και μεγάλο διάστημα. Τον περασμένο χρόνο είχαμε προτείνει στην ελληνική πλευρά την αμοιβαία κατάργηση των περιοχών αυτών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά δεν μας έχει απαντήσει θετικά. Επιθυμούμε το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης: «Για τον σκοπό αυτόν ακυρώνεται η πρόσφατη διακοίνωσή μας για δέσμευση περιοχών, η οποία ανακοινώθηκε κατά λάθος με λανθασμένες συντεταγμένες. Στη φάση αυτήν και για ένα διάστημα δεν θα προχωρήσουμε σε νέα δέσμευση. Βεβαίως, διατηρούμε τη στηριζόμενη στην αρχή της αμοιβαιότητας στάση μας στο ζήτημα αυτό».

Τέλος, ο Τούρκος εκπρόσωπος σημειώνει: «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας περί εξέτασης των υφιστάμενων προβλημάτων μεταξύ των χωρών μας, με δημιουργική αντίληψη και αξιοποιώντας τους διαύλους διπλωματικού διαλόγου».

(Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ)