Γιάνης Βαρουφάκης: Υπάρχει εναλλακτική εάν δεν πάρουμε τη δόση

Γιάνης Βαρουφάκης: Υπάρχει εναλλακτική εάν δεν πάρουμε τη δόση

«Υπάρχει εναλλακτική» λύση στην περίπτωση που δεν δοθεί τον Μάρτιο μέρος της δόσης στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του, σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του ελληνογαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Είπε ότι από τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Δεν θα υπάρξει νέο δάνειο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο απέχει από την αλήθεια και ορθώς το διέψευσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σημειώνεται ότι οι αναφορές που γίνονται στην Ευρώπη κάνουν λόγο για δάνειο ύψους 30 ως 50 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει μεθόδευση για ένα τρίτο δάνειο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «κάτι το οποίο έχει διαψεύσει και ο Ντάισελμπλουμ» όπως είπε. «Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από το δανεισμό αλλά δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός αλλά τρεις» σχολίασε και αναφέρθηκε στις επενδύσεις, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στις αποπληρωμές του χρέους. «Εμείς καλούμαστε να λύσουμε την εξίσωση» είπε.

Η Μέρκελ και η «τρόικα»

Σε ερώτηση πως σχολιάζει το ότι η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε σήμερα στη λέξη «τρόικα», είπε πως θεωρεί πως η κ. Μέρκελ είναι ιδιαίτερα σταθεροποιητικός παράγοντας και εκτίμησε ότι η λέξη τρόικα από το στόμα της είναι θέμα αδράνειας (συνήθειας) επειδή χρησιμοποιούσαμε για πολλά χρόνια αυτή τη λέξη.

«Εμείς θεωρούμε ότι η τρόικα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει» σχολίασε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η συνάδελφοί του στο Eurogroup χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή.

Αποκρατικοποιήσεις: Δεν είμαστε δογματικοί

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε ότι «δεν είμαστε δογματικοί» και θα συνεχιστούν όσες έχουν μπει σε νομική διαδικασία και γίνονται σε ένα πλαίσιο παροχής και συν-συμμετοχής με το δημόσιο. Παράλληλα φέρνουν σημαντικές επενδύσεις σε τομείς που το κράτος δεν μπορεί να επενδύσει, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν τα συμφέρονται των καταναλωτών και δημιουργούν προοπτικές ροής εσόδων. Όμως δήλωσε κάθετα αντίθετος σε αξίες που πηγαίνουν προς πώληση όσο-όσο.

Κοστολογημένο το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση είναι κοστολογημένο και έχουν βρεθεί ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και ισχύοντα ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα ανέφερε ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου είναι καλύτερα από αυτά που γράφει ο Τύπος, ενώ για την έκδοση των εντόκων είπε ότι για πρώτη φορά υπήρξε συμμετοχή ιδιωτών και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλό δείγμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή