Κομφούζιο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το μεταναστευτικό

Κομφούζιο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το μεταναστευτικό
Sooc

Κομφούζιο επικρατεί στην κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αφορμή το θέμα που ξέσπασε με τις επικείμενες αλλαγές στο μεταναστευτικό.

Αφορμή για να ξεσπάσει ο «πόλεμος» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση στάθηκε, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η υλοποίηση μιας εξαγγελίας της κυβέρνησης που –θεωρητικά τουλάχιστον- ήταν γνωστή σε όλους.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Φεβρουαρίου 2015 ο κ. Γιάννης Πανούσης και η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου εξέδωσαν ανακοίνωση που έγραφε:

« Θα προχωρήσουμε στην εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής των εναλλακτικών τής κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.ά.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους διαπιστώνεται στο εξής ότι βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν θα συλλαμβάνονται όταν εντοπίζονται στη χώρα αλλά θα τους δίνεται άδεια παραμονής στη χώρα για ένα μήνα και ύστερα αν το επιθυμούν για ακόμα έξι. Η υποχρέωσή τους θα είναι είτε να δίνουν το παρών σε κάποιο Αστυνομικό Τμήμα είτε κάποιο άλλο πιο «ήπιο» από την κράτηση μέτρο.

Η σύγχυση, όπως λένε οι ίδιες πηγές, γύρω από το θέμα δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι δύο κυβερνήσεις (η προηγούμενη και η σημερινή) πηγαίνουν να εφαρμόσουν τον ίδιο νόμο (3907/2011) αλλά με «διαφορετικό τρόπο». Και αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε χρήση των πιο αυστηρών διατάξεων του νόμου, ενώ η σημερινή κυβέρνηση θέλει να κάνει χρήση των πιο ήπιων διατάξεων του νόμου σε σχέση με τους μετανάστες.

Η διαταγή υπάρχει

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η διαταγή που διέρρευσε χθες στο διαδίκτυο για «τη μη σύλληψη των μεταναστών» υπάρχει και –θεωρητικά τουλάχιστον- πρέπει να έχει κοινοποιηθεί και στον κ. Γιάννη Πανούση.

Αυτό που, όπως λένε, δεν υπάρχει είναι έγγραφο που να προβλέπει το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης της χώρας. Προς το παρόν, το μόνο κέντρο κράτησης που θα κλείσει –συνεχίζουν- είναι αυτό της Αμυγδαλέζας.

Δημοφιλή