Παιχνίδια στρατηγικής στη Νέα Δημοκρατία

Παιχνίδια στρατηγικής στη Νέα Δημοκρατία
eurokinissi

Σε θέσεις μάχης μπαίνουν όλα τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα στη ΝΔ εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΟ, με τις πληροφορίες να φέρουν τον Αντώνη Σαμαρά έτοιμο να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει ανοιχτα σε όσους επιχειρήσουν να θέσουν ανοιχτά θέμα ηγεσίας.

Αν και οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα επρόκειτο για μια θυελλώδη συνεδρίαση, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει κατά τη συνεδρίαση ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και κυρίως αν θα επιλέξει να αποχωρήσει από την αίθουσα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αρχηγού της ΝΔ ή αν θα μείνει στη συζήτηση μέχρι τέλους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όσοι γνωρίζουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς μια ενδεχόμενη παραμονή του κ. Καραμανλη θα επιχειρηθεί να ερμηνευθεί από κάποιους ως μια έμμεση στήριξη στην σημερινή ηγεσία, έστω και αν δεν επιδιώξει να πάρει τον λόγο και να τοποθετηθεί, αφοί - τα στελέχη αυτά - υπενθυμίζουν με νόημα το τελευταίο ραντεβού Σαμαρά- Καραμανλή στην οικία του προέδρου της ΝΔ όπου υπήρξαν εκατέρωθεν αμοιβαίες εξηγήσεις εκτόνωσης και μη αμφισβήτησης.

Την ίδια ώρα το στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά ξεκαθαρίζει πως σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται να απαντήσει σημείο προς σημείο στην κριτική που έχει δεχθεί και ενδεχομένως να προσωποποιήσει τις απαντήσεις του απευθείας σε όσους "δελφίνους" τον αμφισβητούν.

Παράλληλα ανοιχτό παραμένει και το θέμα της διεξαγωγής ενός έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ που έχουν ζητήσει όσοι του ασκούν κριτική, με τον ίδιο τον κ. Σαμαρά να προσανατολίζεται να απαντήσει αντιπροτείνοντας τη διεξαγωγή μια έκτακτης Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, όπου θα συζητηθούν τα πάντα, τόσο για την προεκλογική τακτική που ακολουθήθηκε, όσο και για τα αιτία της εκλογικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αυριανή συνεδρίαση το παρόν θα δώσει - σύμφωνα με πληροφορίες - και ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος - ο οποίος σίγουρα θα παρευρεθεί στην Πολιτική επιτροπή- χωρίς ωστόσο να πάρει το λόγο, ενώ την ίδια στάση ενδεχομένως κρατήσει και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μειμαράκης, ο οποίος συναντήθηκε εκ νέου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όμως κ. Μειμαρακης θα καθορίσει τη στάση του μέχρι την τελευταία στιγμή και αναλόγως της εξέλιξης της συζήτησης στην ΚΟ.

Σίγουρα πάντως αν επιλέξει να πάρει το λόγο θα επρόκειτο για μια κίνηση συναίνεσης και εκτόνωσης μιας πιθανής έντασης και όχι στην κατεύθυνση αμφισβήτησης της ηγεσίας της ΝΔ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση της MRB που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR τέθηκε το ερώτημα για αλλαγή ηγεσίας της ΝΔ.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58,6%) εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους (57%) υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα.

Στο ερώτημα «αν πιστεύετε ότι οι απόψεις που προεκλογικά είχε εκφράσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς σήμερα δικαιώνονται ή όχι», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54,1%) εκτιμά ότι είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα, για το 41,2% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, ο κ. Σαμαράς δικαιώνεται για αυτά που έλεγε πριν πάμε στις κάλπες, την 25η Ιανουαρίου.

Ενώ στο ερώτημα «πως αξιολογείτε την μέχρι σήμερα μετεκλογική στάση της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση», το 70,6% απαντά αρνητικά. Ανάλογη εικόνα εμφανίζεται και στο ερώτημα «πως αξιολογείτε την μέχρι σήμερα μετεκλογική στάση του Α. Σαμαρά ως αρχηγού της ΝΔ», όπου το 73,1% απαντά αρνητικά.

Δημοφιλή