Περικοπές σε ασυνεπείς βουλευτές και «έξωση» πρώην πρωθυπουργών από Ζωή Κωνσταντοπούλου

Περικοπές σε ασυνεπείς βουλευτές και «έξωση» πρώην πρωθυπουργών από Κωνσταντοπούλου
Eurokinissi

Τέλος στα βουλευτικά προνόμια, αλλά και σε πρώην πρωθυπουργούς, βάζει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για την λειτουργία της Βουλής κατά τη νέα βουλευτική περίοδο και παραχώρησε την Τετάρτη.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης ότι υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας των μνημονιακών ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία και με λιγότερες από 151 ψήφους, με αφορμή την απουσία των προφυλακισμένων Βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Χαρακτηριστικά τόνισε:

«Υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που ψηφίσθηκαν με ονομαστική ψηφοφορία, έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους, και στις συνεδριάσεις δεν συμμετείχαν Βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Για όλα αυτά θα υπάρξουν διαδικασίες και θα ενημερωθείτε»,

Επεσήμανε δε ότι το ζήτημα εγκυρότητας είναι άσχετο με το αν η παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών θα άλλαζε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πρόταση στο πλαίσιο της Επιτροπής Κανονισμού του Κοινοβουλίου να συγκροτηθεί όργανο ώστε οι ποινικές δικογραφίες που φτάνουν στη Βουλή «να μην πέφτουν στο πηγάδι, αλλά να καθίστανται αντικείμενο έρευνας», καθώς από την προηγούμενη περίοδο υπάρχουν εκατοντάδες δικογραφίες.

Ρυθμίσεις οι οποίες θα συζητηθούν στο πλαίσιο της «ενίσχυσης και υποστήριξης των βουλευτών», εξήγγειλε επίσης η κ. Κωνσταντοπούλου τονίζοντας πως είναι «παραμορφωτική της πραγματικότητας η δαιμονοποίηση των βουλευτών και η εμφάνισή τους ως προνομιούχων εκπροσώπων. Υπήρξαν πράγματι αντικοινοβουλευτικά παραδείγματα,. δεν είναι όμως αυτός ο κανόνας».

Ειδικότερα:

Την 1η Σεπτέμβρη θα καταγγελθεί η σύμβαση leasing για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η οποία λήγει τέλη Δεκέμβρη. Μέχρι τότε θα μπορεί η Βουλή να επανεκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο υποβοηθούνται οι Βουλευτές στον τρόπο μετάβασής τους, αλλά και να υπάρξει εκλογίκευση στις δαπάνες.

Θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός που προβλέπει ότι, αν υπάρξουν αδικαιολόγητες μη προσελεύσεις σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας, θα υπάρχει περικοπή της αποζημίωσης κατά το 1/5

Υπάρχει μία πρώιμη ιδέα που δεν έχει μεταφραστεί σε πρόταση, όμως πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε την κατάργηση της αποζημίωσης που δίνεται στους Βουλευτές για την παρουσία τους στις Επιτροπές.

Θα υπάρξει ανακατανομή των χώρων στο Κοινοβούλιο για να διευκολυνθούν οι Βουλευτές και οι εργαζόμενοι. Στο πλαίσιο αυτό αύριο θα σταλεί επιστολή στους 3 πρώην Πρωθυπουργούς που δεν είναι Βουλευτές (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου) να αποδώσουν τους χώρους που διαθέτουν στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου. Επίσης ζητήθηκε από μη δικαιούμενους μη κοινοβουλευτικούς παράγοντες να απελευθερώσουν τους χώρους αυτούς.

Δεν θα επαναληφθεί τα φαινόμενα των κατεπειγόντων νομοσχεδίων

Δεν θα επαναληφθούν οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια.

Θα γίνονται δεκτά τα αιτήματα για ακρόαση περισσότερων φορέων.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων «θα παραπεμφθεί αρμοδίως, διότι δεν επιτρέπεται οι προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης να αραχνιάζουν στα συρτάρια».

Άρσεις ασυλίας: θα γίνονται δεκτές, εκτός και αν πίσω από το αίτημα υποκρύπτεται πολιτική σκοπιμότητα

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε ακόμη ότι σε δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί η συγκρότηση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, η οποία είναι ήδη υπό συγκρότηση.

Η ίδια εκτιμά πως μεγάλο μέρος του δημόσιο χρέους είναι επαχθές και επονείδιστο.

Δημοφιλή