ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2015 15:52 EET | Updated 05/03/2015 15:52 EET

Άνδρες διαδηλώνουν υπέρ των γυναικών φορώντας μπούρκες

ASSOCIATED PRESS
Male civil society members wear burqas to protest violence against women, ahead of International Women's Day, in Kabul, Afghanistan, Thursday, March 5, 2015. (AP Photo/Massoud Hossaini)

Μια ομάδα Αφγανών ανδρών πραγματοποίησε πορεία την Πέμπτη στην Καμπούλ φορώντας μπούρκες με στόχο να προσελκύσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στη θέση και στα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν, που έχουν υιοθετήσει μια ακραία εκδοχή του σουνιτικού ισλάμ, ανάγκασαν τις γυναίκες να φορούν μπούρκες δημοσίως όταν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990. Όμως πλέον αυξάνονται οι ανησυχίες στη χώρα και στους εταίρους της ότι οι πρόοδοι που σημειώθηκαν στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών μετά τη διεθνή επέμβαση υπό τις ΗΠΑ για την εκδίωξη των Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Οι διαδηλωτές, που συνδέονται με μια ομάδα που αποκαλείται Αφγανοί Εθελοντές για την Ειρήνη, δήλωσαν ότι διοργάνωσαν την πορεία ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

«Οι αρχές μας θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε μεγάλα ξενοδοχεία, όμως εμείς θέλαμε να βγάλουμε τους εορτασμούς στον δρόμο», δήλωσε ο ακτιβιστής Μπασίρ, 29 ετών. «Ένας από τους καλύτερους τρόπους να κατανοήσουμε πώς νιώθουν οι γυναίκες είναι να βγούμε στον δρόμο φορώντας μπούρκα», πρόσθεσε.

Η μπούρκα καλύπτει όλο το σώμα και το κεφάλι της γυναίκας, με μόνο ένα υφασμάτινο «παράθυρο» μπροστά από τα μάτια, ώστε να μπορεί να βλέπει. Αν και σύμβολο του τρόπου που οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν τις γυναίκες, η μπούρκα εξακολουθεί να είναι συνηθισμένο θέαμα σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν.

Κάποιοι από τους περίπου 20 άνδρες που συμμετείχαν στην πορεία είπαν ότι όταν φορούσαν τη μπούρκα αισθάνονταν «σαν να ήταν φυλακή». Κρατούσαν πανό που έγραφαν: «ισότητα» και «Μην λέτε στις γυναίκες τι να φορούν, καλύψτε τα μάτια σας».

Η πορεία τους προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Ο τροχονόμος Τζαβίντ Χαϊντάρι, 24 ετών, έμοιαζε μπερδεμένος και ελαφρώς ενοχλημένος. «Ποιο το νόημα όλου αυτού;», διερωτήθηκε. «Όλες οι γυναίκες στην οικογένειά μου φορούν μπούρκα. Δεν θα τις άφηνα να βγουν έξω χωρίς μπούρκα», είπε.

Κάποιοι άλλοι άνδρες σταμάτησαν για να παρακολουθήσουν την πορεία, γελώντας και κάνοντας πειράγματα. Μερικοί ήταν μπερδεμένοι, άλλοι δήλωσαν ότι το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών ενθαρρύνει την πορνεία.

Κάποιες γυναίκες που επίσης περνούσαν από το σημείο αντέδρασαν.

«Δεν χρειαζόμαστε κανέναν να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας», είπε η Μεντίνα Άλι, 16 ετών, φοιτήτρια που φορούσε ένα μαύρο μαντήλι που άφηνε να φαίνονται μόνο τα μάτια της και μάλλινα γάντια.

«Είναι ένα ξένο σχέδιο για να δημιουργήσει άσχημη εικόνα για τη μπούρκα και το Αφγανιστάν. Προσπαθούν να κάνουν όσες από εμάς καλύπτουμε το πρόσωπό μας να νιώσουμε άσχημα», πρόσθεσε.

Μια πιο μεγάλης ηλικίας γυναίκα, η Μπίμπι Γκουλ που είπε ότι είναι περίπου 60 ετών και φορούσε μπούρκα, αισθάνθηκε λιγότερο θιγμένη. «Ο σύζυγός μου και ο γιος μου μού λένε να βγάλω τη μπούρκα. Όμως την έχω συνηθίσει, τη φορώ εδώ και 35 χρόνια».

Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2013 επεσήμανε ότι οι περισσότερες κακοποιήσεις με θύματα γυναίκες δεν καταγγέλλονται, κυρίως στην επαρχία.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)