Αυτά είναι τα 5 μεγάλα γεωπολιτικά μέτωπα για το 2015

Αυτά είναι τα 5 μεγάλα γεωπολιτικά μέτωπα για το 2015
Bloomberg

«Καυτό» αναμένεται να είναι το γεωπολιτικό σκηνικό σε παγκόσμιο επίπεδο το 2015. Σύμφωνα με ειδικό χάρτη τον οποίο δημιούργησε η εταιρία Aon Risk Solutions και δημοσιεύει το Bloomberg, υπάρχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα, σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Βλέποντας τον συγκεκριμένο χάρτη, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι δεν υπάρχει... πολύ αισιοδοξία για το τρέχον έτος. Σημειώνεται, ότι μόνο 7 από τις 163 αναπτυσσόμενες χώρες μείωσαν τους γεωπολιτικούς κινδύνους που τις αφορούν. Δώδεκα χώρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο κίνδυνο, ανάμεσα τους η Λιβύη, η Αϊτή και το Πακιστάν.

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για τη Ρωσία. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι διεθνείς κυρώσεις που απορρέουν από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην οικονομία της χώρας. Η πρόσφατη δολοφονία του Boris Nemtsov είναι επίσης ένας κακός οιωνός που μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές πολιτικές εντάσεις, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η «αστάθεια» στη Ρωσία είναι πιθανό να επηρεάσει και τους εμπορικούς εταίρους της, όπως η Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και τα κράτη τα οποία δραστηριοποιούνται με ορυχεία. Για παράδειγμα, η Αγκόλα, η Νιγηρία και το Καμερούν. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των περικοπών στις δαπάνες.

Σημαντικό ρόλο στην ένταση σε παγκόσμιο επίπεδο παίζει η δράση των τρομοκρατών του ISIS αλλά και της Νιγηριανής Μπόκο Χαράμ. Η βία που πηγάζει από τις περιοχές που δρουν οι οργανώσεις αυτές, μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο γεωπολιτικό παιχνίδι σημαντικό ρόλο παίζει και η οικονομία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μπορεί να αυξήσει τον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό και να κάνει την εξυπηρέτηση των εξωτερικών χρεών ιδιαίτερα δαπανηρή.

Σε ότι αφορά τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής μπορεί πολλές χώρες να ωφεληθούν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Από την άλλη τα κενά εξουσίας σε Ιράκ, Λιβύη και Συρία μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα.

Δημοφιλή