Το παρασκήνιο της διαταγής για τους μετανάστες – Τι λέει το περιβάλλον του υποστρατήγου Νίτσα

Το παρασκήνιο της διαταγής για τους μετανάστες – Τι λέει το περιβάλλον του υποστρατήγου Νίτσα
eurokinissi

Για «πιέσεις» από συμβούλους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσαν να ‘σπάσει’ ο πήχης των 6 μηνών κράτησης ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση των μεταναστών κάνει λόγο το περιβάλλον του υποστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γεώργιου Νίτσα.

«Ύστερα από τον θάνατο υπηκόου Γουινέας στα κρατητήρια του Α.Τ Πεύκης από παθολογικά αίτια εξαιτίας υψηλού σακχάρου είχαν ανακύψει πιεστικά ζητήματα για την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών, με έντονη κριτική εναντίον των αστυνομικών κινήσεων», τονίζουν στενοί συνεργάτες του.

Η 1η διαταγή που κοινοποιήθηκε στις 15:30 το μεσημέρι της Τρίτης, περιελάμβανε διατάξεις του Ν. 3907/11 που είχε φέρει προς ψήφιση ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής.

Το τρίτο σημείο της ήταν αυτό που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των συνδικαλιστών συνοριακών φυλάκων, το οποίο έγραφε: «Για τους ήδη κρατούμενους στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (Π.ΚΕ.Κ) Αλλοδαπών και σε Αστυνομικές Υπηρεσίες (Α.Τ., Τ.Α., Τμήματα Αλλοδαπών, Τ.Σ.Φ., Τ.Δ.Λ.) και εφόσον σε βάρος τους δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας θα αναβληθεί (ανασταλεί) για έξι μήνες η εκδοθείσα σε βάρος τους απόφαση επιστροφής-απέλασης, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 24 του Ν. 3907/11 ή του άρθρου 78 του Ν. 3386/05, ανεξάρτητα από το πόσο κρατούνται».

Μέχρι την «τροποποίησή» της, είχε εκδοθεί σκληρή ανακοίνωση των συνοριακών φυλάκων, τηλεοπτικό ρεπορτάζ και άμεση ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η αλλαγή ήρθε στις 22:00 το βράδυ όταν από το συγκεκριμένο σημείο αφαιρούνται οι αστυνομικές υπηρεσίες και το «ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο κρατούνται» αντικαθίσταται από το «μόνο στις περιπτώσεις που κρατούνται πέραν των έξι μηνών». Η τροποποίηση αυτής της παραγράφου αποτελεί μέρος κοινοτικής οδηγίας του 2011, την οποία η χώρα μας παραβίαζε συνεχώς για να λαμβάνει επανειλημμένως διεθνείς καταδίκες.

«Ήταν λάθος»

Ο κ. Νίτσας, σύμφωνα με στενούς συνομιλητές του, παραδέχεται ότι η 1η διαταγή ήταν λάθος αν και τα καίρια σημεία των αποφάσεων Πανούση και Χριστοδουλοπούλου στις 17 Φεβρουαρίου 2015 άφηναν το περιθώριο άμεσης απελευθέρωσης με την εφαρμογή περιοριστικών όρων εμφάνισης στο Α.Τ. διαμονής του. Οι συνεργάτες του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι η διαταγή του Στρατηγού αποτελούσε μέρος της εφαρμογής του νόμου αφού «αφουγκράστηκε» την πολιτική κατεύθυνση, ενώ παραδέχονται ότι έγινε με δική του πρωτοβουλία χωρίς να έχει ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., παρότι οι διαταγές κοινοποιήθηκαν στα γραφεία τους.

Οι αλλαγές και προσθαφαιρέσεις στις κατευθύνσεις και διαταγές για την κράτηση αλλοδαπών γίνονταν κατόπιν συνεννοήσεων με συμβούλους της κ. Χριστοδουλοπούλου, παρότι δεν υπήρχε ακόμη κατανομή αρμοδιοτήτων, ενώ δεν είχε ορκιστεί η αναπληρώτρια υπουργός, αναφέρουν κύκλοι του υποστράτηγου και προσθέτουν πως «αν ο κ. Πανούσης δεν συμφωνούσε με αυτή τη συνεργασία γιατί είχε αφήσει τις συμβούλους της κ. Χριστοδουλοπούλου να έρχονται εδώ και να συζητάμε».

Ουσιαστικά η πλευρά του υποστρατήγου δείχνει «καθοδήγηση» της διαταγής από το -«αόρατο» ακόμη- υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε ο ίδιος ο κ. Πανούσης, το οποίο έχει γραφεί από τον συγκεκριμένο υποστράτηγο, ονοματίζονται οι δύο σύμβουλοι της αναπληρώτριας υπουργού. Πρόκειται για τις κυρίες Ελένη Σπαθανά και Γεωργία Σπυροπούλου, οι οποίες από τις 18 Φεβρουαρίου 2015 συμμετείχαν στις συσκέψεις ως εκπρόσωποι του υπουργείου Μετανάστευσης. Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι στις 3 Μαρτίου 2015, την ημέρα έκδοσης της «διπλής» διαταγής, από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, κατόπιν «επικοινωνίας/παρέμβασης της κας Σπαθανά με σκοπό την υλοποίηση /εναρμόνιση με την νέα πολιτική του Υπουργείου Μετανάστευσης, απεστάλη νεότερη διευκρινιστική διαταγή».

Κύκλοι τώρα, του υπουργείου Μετανάστευσης, υποστηρίζουν πως ακόμη και αν υπήρχε τέτοιου είδους συνεννόηση με την κα Σπαθανά, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει κατανομή αρμοδιοτήτων, δεν έχει ορκιστεί η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, το ζήτημα είναι ακόμη αρμοδιότητα του κ. Πανούση. Και αυτή η πλευρά δηλαδή, «δείχνει» υπεύθυνο της εκδοθείσας διαταγής χωρίς ενημέρωση του κ. Πανούση, τον υποστράτηγο κ. Γιώργο Νίτσα.

Δημοφιλή