Με επιτυχία πέρασε η Ελλάδα το πρώτο crash test των έντοκων γραμματίων

Με επιτυχία πέρασε η Ελλάδα το πρώτο crash test των έντοκων γραμματίων
Eurokinissi

Το ελληνικό δημόσιο πέρασε με επιτυχία, αλλά με αυξημένο επιτόκιο, το πρώτο crash test δανεισμού. Η κυβέρνηση πήρε οικονομική ανάσα, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης, το Δημόσιο άντλησε 1,14 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Το αντληθέν ποσό περιλαμβάνει 262,5 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές. Ωστόσο, το κόστος της έκδοσης αυξήθηκε, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,97% (από 2,75% τον Φεβρουάριο).

Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,3 φορές, όπως και στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, δείχνοντας ότι δεν έχει υποχωρήσει η ζήτηση παρά τις σφικτές συνθήκες ρευστότητας.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, με αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών έως αύριο Πέμπτη το μεσημέρι, με βάση τους κανόνες της δημοπρασίας, το συνολικό ποσό που θα αντληθεί θα φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την πλήρη αναχρηματοδότηση εντόκων που λήγουν την Παρασκευή.

Διότι προς το παρόν οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ούτε με ένα ευρώ το Δημόσιο, αν δεν ενημερώσουν και δεν λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς την άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων. Ενώ μεθαύριο Παρασκευή 6 Μαρτίου λήγουν έντοκα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, στις 13 Μαρτίου έντοκα ύψους 1,6 δισ. ευρώ και στις 20 Μαρτίου επίσης έντοκα της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ.

Οι εκδόσεις αυτές είναι προγραμματισμένες και μοναδικό σκοπό έχουν να αποπληρωθούν και να αναχρηματοδοτηθούν παλαιότερα έντοκα γραμμάτια που φτάνουν στη λήξη τους.

Οσες λήξεις εντόκων βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών θα ανανεωθούν (rollover). Εκείνες που βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών ή επενδυτών, οι οποίοι δεν θέλουν να προχωρήσουν στην ανανέωσή τους, θα πρέπει να πληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο, διαφορετικά θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Δημοφιλή