9 Μαρτίου ξεκινά η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ. Παραμένει εκτός ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα

9 Μαρτίου ξεκινά η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ. Παραμένει εκτός ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα
European Central Bank's (ECB) president Mario Draghi looks on during a debate on ECB's activities at the EU parliament in Brussels on February 25, 2015. AFP PHOTO/ JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
European Central Bank's (ECB) president Mario Draghi looks on during a debate on ECB's activities at the EU parliament in Brussels on February 25, 2015. AFP PHOTO/ JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου και θα ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η οποία είναι αποκλεισμένη από το πρόγραμμα QE, τόνισε ότι η ΕΚΤ της έχει δανείσει μέχρι τώρα 100 δισ., προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας σύντομα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η φερεγγυότητα και η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ΕΚΤ, ανέφερε, είναι η πρώτη που επιθυμεί την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Γι' αυτό, υπέδειξε, πρέπει να γίνει γρήγορα επιτυχώς η αναθεώρηση.

Σε άλλο σημείο διευκρίνισε:«Η ΕΚΤ, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Το πρόγραμμα αγορών δεν προβλέπει την αγορά ιδιωτικών ομολόγων. Μπορούμε μόνο να αγοράσουμε επενδυτικά ομόλογα, τα οποία, όμως, είναι κάτω από το κατώφλι. 'Αρα, πρέπει να γίνει κάποια επανεκκίνηση. Και τρίτο, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη ομολόγων. Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, τότε θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εξαίρεση η οποία έχει αρθεί και θα μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα μέσω του νέου προγράμματος».

Επίσης, ο κ. Ντράγκι είπε ότι τοποθετήθηκε μια εξαίρεση «σε μια εποχή, όπου υπήρχαν εύλογες εκτιμήσεις για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος. Με άλλα λόγια το πρόγραμμα λειτουργούσε κανονικά». Έχουμε τον κανόνα, πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως εγγύηση ομόλογα που βρίσκονται κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώφλι και τα ελληνικά ομόλογα ήταν και είναι κάτω από αυτό το κατώφλι».

Είναι ξεκάθαρο, ανέφερε, ότι στα μέσα Φεβρουαρίου το πρόγραμμα δεν ακολουθούσε το δρόμο του. «Ήταν εκτίμηση που εκφράσθηκε και από την κυβέρνηση», είπε. Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε ετοιμότητα για επαναφορά της εξαίρεσης, μόλις μπορέσει να γίνει «μια πιθανή θετική αξιολόγηση της αναθεώρησης». Τέλος, δήλωσε ότι «το υπόβαθρο θα είναι διαφορετικό, αν υπάρξει συμφωνία-συμβόλαιο στο Eurogroup».

O επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι το πρόγραμμα θα τρέξει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου η ΕΚΤ δει τα επίπεδα του πληθωρισμού να επιστρέψουν στο επίπεδο που έχει ορίσει κοντά στο 2%. H ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς εφαρμόζει το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού.

Η απόφαση, η οποία αφήνει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 0,05%, ανακοινώθηκε λίγο πριν ο Μάριο Ντράγκι παρουσιάσει από τη Λευκωσία τα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για αγορά ομολόγων ύψους σχεδόν 1,14 τρισ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η αγορά των ομολόγων θα ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ΕΚΤ θα προχωρά σε αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Επίσης προέβλεψε ότι θα υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,5% (από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2016 θα φτάσει στο 1,9% (από 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης).

Στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «οι προβλέψεις είναι για πολύ χαμηλό πληθωρισμό ή και αποπληθωρισμό τους επόμενους μήνες». Προσδιόρισε μάλιστα ότι για το 2015 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός (από 0,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), αλλά το 2016 θα ανέλθει στο 1,6% (από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).

Προσδοκίες για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για μετατροπή της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, φέρεται να έδωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που ήταν παρούσα στην συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται σε 7,4 δισ. ρυρώ και που βρίσκεται στα βιβλία της από το 2013, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Δημοφιλή