Διευθυντής του ΜΙΤ αποκαλύπτει τα «καλύτερα οικονομικά νέα στην ανθρώπινη ιστορία»

Διευθυντής του ΜΙΤ αποκαλύπτει τα «καλύτερα οικονομικά νέα στην ανθρώπινη ιστορία»

Ένας διευθυντής του ΜΙΤ και ειδικός σε θέματα επιχειρήσεων αποκάλυψε τα «καλύτερα οικονομικά νέα στην ανθρώπινη ιστορία», ισχυριζόμενος ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο ενδεχόμενο της ανόδου του βιοτικού επιπέδου όλων στον πλανήτη μας.

Ο Άντριου ΜακΆφι, βοηθός διευθυντής του Center for Digital Business στο MIT Sloan School of Management, δήλωσε ότι η τεχνολογική πρόοδος σημαίνει πως η ανθρωπότητα σύντομα θα λύσει το πρόβλημα της «αυξανόμενης έλλειψης», που σημαίνει ότι στη θεωρία υπάρχουν αρκετά αγαθά και μισθοί για όλους στον κόσμο.

«Θα το λύσουμε αυτό» δήλωσε στο κοινό της WorldPost Future of Work Conference.

Ο ΜακΆφι είπε ότι η βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα σήμαινε ότι, για πρώτη φορά, η ανθρώπινη παραγωγικότητα μπορούσε να συμβαδίσει με τον αυξανόμενο πληθυσμό, δημιουργώντας το ενδεχόμενο ενός αυξανόμενου βιοτικού επιπέδου για όλους.

Έχουμε φτάσει σχεδόν στην κορυφή αυτού, σε μια «ολοένα και αυξανόμενη πίτα που κάνει τους ανθρώπους πλουσιότερους». Η τεχνολογική πρόοδος είναι «τα καλύτερα οικονομικά νέα στην ανθρώπινη ιστορία» είπε.

Ο ίδιος αξιολόγησε την επίδραση μεγάλων γεγονότων διεθνούς σημασίας- όπως την ίδρυση των θρησκειών και την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας- για να εξετάσει εάν είχαν επίδραση στο εισόδημα των ανθρώπων και διαπίστωσε ότι «ουδεμία εξ αυτών άλλαξε σημαντικά τις υλικές συνθήκες της ανθρωπότητας», εκτός από τη βιομηχανική επανάσταση, οι εφευρέσεις της οποίας, όπως η ατμομηχανή, επέτρεψαν στους ανθρώπους να είναι πιο παραγωγικοί.

Αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα πρόκληση, προειδοποίησε – σε αυτό που χαρακτήρισε ως «Η Μεγάλη Αποσύνδεση» (The Great Uncoupling).

Το νέο οικονομικό φαινόμενο, με το οποίο οι κυβερνήσεις πρέπει να ασχοληθούν καταπιανόμενες με τη μετανάστευση και την παιδεία, προκλήθηκε από την ψηφιακή επανάσταση του ΙΤ και την ανάπτυξη του Ίντερνετ από τη δεκαετία του 1980, είπε.

Πριν, τα εταιρικά κέρδη και οι μισθοί αυξάνονταν μαζί με «κοινό βήμα», αλλά από το το 1980 τα εταιρικά κέρδη έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ οι μισθοί μειώνονται.

Τα κέρδη από τα «καλύτερα οικονομικά νέα στην ανθρώπινη ιστορία» μοιράζονται άνισα, είπε, προσθέτοντας: «δεν υπάρχει κάποιος οικονομικός νόμος ο οποίος να σημαίνει ότι όλη αυτή η αφθονία που διαμοιραζόμαστε θα καταλήγει να μοιράζεται εξίσου».

«Η Κίνα δεν κάνει offshoring στον Άρη για να βρει ακόμη πιο φθηνά εργατικά χέρια – κάτι άλλο συμβαίνει» είπε. «Πρέπει να αρχίσουμε να αναζητούμε άλλες εξηγήσεις».

Αναγνώρισε ότι ο καπιταλισμός έχει κάποια ευθύνη για αυτή την άδικη διανομή εσόδων: «Είμαι ένθερμος καπιταλιστής. Πιστεύω για το κεφάλαιο ό,τι πίστευε ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ για τη δημοκρατία: είναι το χειρότερο δυνατό σύστημα, με εξαίρεση όλα τα άλλα που δοκιμάσαμε».

Είπε ότι η πτώση του μέσου μισθού στον κόσμο θα μπορούσε να προκαλείται από την παγκοσμιοποίηση, καπιταλιστές που επιδίδονται σε μονοπωλιακές πρακτικές και «αντιξοότητες, δυσφορία και στασιμότητα», που ο ίδιος χαρακτήρισε «το επιχείρημα του γερογκρινιάρη».

Η τεχνολογική πρόοδος η ίδια θα μπορούσε να αποτελεί επίσης φταίχτη, είπε, επειδή το Ίντερνετ μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους να είναι πιο παραγωγικοί χωρίς να πληρώνονται περισσότερα, παραδέχτηκε, αλλά πρόσθεσε ότι το όφελος είναι μεγαλύτερο από ό,τι η ζημία.

Υποστήριξε ότι η «αναιμική» παραγωγικότητα σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ δεν οφείλεται σε ρομπότ τα οποία κλέβουν δουλειές. «Υπάρχουν δουλειές που δεν μπορούν ακόμα να κάνουν τα ρομπότ, όπως το να στρώσεις ένα κρεβάτι σε ένα ξενοδοχείο. Χρειαζόμαστε ανθρώπους για αυτές τις δουλειές».

Ο ΜακΆφι πρότεινε μια λύση πέντε σημείων για τη «Μεγάλη Αποσύνδεση» του βιοτικού επιπέδου και των κερδών, την οποία χαρακτήρισε προσέγγιση Ε-Ι-Ε-Ι-Ο: education (μόρφωση), infrastructure developments(ανάπτυξη υποδομής), entrepreneurship (επιχειρηματικότητα), immigration (μετανάστευση) και original scientific research (πρωτότυπη επιστημονική έρευνα) που χρηματοδοτείται από κυβερνήσεις.

«Αυτά είναι τα πράγματα που ξέρουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε» είπε ο διευθυντής του ΜΙΤ, πριν καταφερθεί εναντίον του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος. «Είμαστε ακριβώς στη μέση της αγέλης, δεν εντυπωσιάζουμε όσον αφορά στα προγράμματα βασικής εκπαίδευσής μας. Το πρόβλημα είναι ότι τα πάμε ακόμα χειρότερα στο πανεπιστημιακό επίπεδο από ό,τι στη βασική εκπαίδευση. Φαίνεται ότι περίπου οι μισοί μαθητές στα τετραετή προγράμματα προπτυχιακών μας δεν μαθαίνουν τίποτα, απολύτως τίποτα κατά τα πρώτα δύο χρόνια».

Όπως πρόσθεσε, οι ΗΠΑ σημειώνουν «πολύ μικρή πρόοδο» όσον αφορά στη χρηματοδότηση επιστημονικής έρευνας.

Ο κ. ΜακΆφι προειδοποίησε επίσης ότι το να πιστεύει κανείς ότι οι ΗΠΑ είναι τεχνολογικά προηγμένες είναι «παραπλανητικό» και υπενθύμισε ότι η τεχνολογική κοιτίδα της Σίλικον Βάλεϊ στο Σαν Φρανσίσκο είναι «αντιπερισπασμός/ εξαίρεση στον κανόνα» και στην πραγματικότητα «όλα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση».

«Όταν πάρεις το αεροπλάνο από το Πεκίνο στο αεροδρόμιο JFK» είπε, «Είναι σαν να πας από τους Jetsons στους Flintstones».

Μετάφραση/ απόδοση του MIT Director Reveals 'The Best Economic News In Human History' από την Huffington Post UK.

Δημοφιλή