Ιστορική πρωτιά για τη NASA, με διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα

Ιστορική πρωτιά για τη NASA, με διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα
NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Το διαστημόπλοιο Dawn (Αυγή) της NASA αποτελεί την πρώτη αποστολή στην ιστορία που κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη – νάνο.

Όπως ανακοινώθηκε από τη NASA, το σκάφος βρισκόταν περίπου 61.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη – νάνο Δήμητρα όταν το «έπιασε» η βαρύτητά του.

Το κέντρο ελέγχου στο JPL στην Πασαντένα της Καλιφόρνια έλαβε σήμα από το διαστημόπλοιο ότι το Dawn ήταν σε καλή κατάσταση και ο κινητήρας ιόντων του σε λειτουργία.

«Από την ανακάλυψή της το 1801, η Δήμητρα ήταν γνωστή ως πλανήτης, μετά αστεροειδής και αργότερα πλανήτης- νάνος» δήλωσε ο Μαρκ Ρέιμαν, επικεφαλής μηχανικός και διευθυντής αποστολής στο JPL. «Τώρα, μετά από ταξίδι 4,9 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και επτάμισι ετών, το Dawn μπορεί να αποκαλεί τη Δήμητρα “σπίτι”».

Πέραν του ότι πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που επισκέπτεται έναν πλανήτη- νάνο, το Dawn έχει επίσης τη διάκριση της πρώτης αποστολής σε τροχιά δύο σωμάτων, καθώς από το 2011 ως το 2012 το σκάφος εξερεύνησε τον γιγαντιαίο αστεροειδή Εστία.

Η Δήμητρα και η Εστία είναι οι δύο μεγαλύτεροι «κάτοικοι» της ζώνης αστεροειδούς του ηλιακού μας συστήματος, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Δημοφιλή