FT: Τουρίστες στον ρόλο φοροελεγκτών-μυστικών πρακτόρων θέλει η Ελλάδα

FT: Τουρίστες στον ρόλο φοροελεγκτών-μυστικών πρακτόρων θέλει η Ελλάδα
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης
ASSOCIATED PRESS

Η Ελλάδα προτείνει την αξιοποίηση «φοιτητών, νοικοκυρών, ακόμη και τουριστών» στον ρόλο φοροελεγκτών- «μυστικών πρακτόρων» (undercover), ως ένα από τα μέτρα που έχουν στόχο το «ξεκλείδωμα» του πακέτου βοήθειας, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

«Οι προτάσεις, οι οποίες έφτασαν στα χέρια των Financial Times, απεστάλησαν στον Γερούν Ντάισελμπλουμ...τα σχέδια θα περιλαμβάνουν και πιο “παραδοσιακές” μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένου ενός νέου “δημοσιονομικού συμβουλίου” που θα επιβλέπει τις κρατικές δαπάνες και ένα νέο σχέδιο συλλογής φόρων που δεν έχουν συλλεχθεί» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, συμπληρώνεται, περιλαμβάνεται ένα αίτημα για την εκκίνηση «συζητήσεων σε υψηλότερο επίπεδο» για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο, όπως σημειώνεται, στην επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζεται ως «follow-up arrangement».

«Στην επιστολή ωστόσο περιλαμβάνονται και κάποιες ανορθόδοξες προτάσεις, ειδικά αυτό που ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει ως “επιτηρητές/ θεατές (onlookers) αντιμετώπισης της αποφυγής ΦΠΑ”, όπου “μεγάλοι αριθμοί απλών/ περιστασιακών “επιτηρητών” θα βοηθούν την κυβέρνηση να εντοπίζει αυτούς που προσπαθούν να αποφύγουν τους φόρους προστιθεμένης αξίας».

«”Οι μεγάλοι αριθμοί μη επαγγελματιών επιθεωρητών θα προσλαμβάνονται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμη, περιστασιακή βάση (όχι παραπάνω από δύο μήνες, και χωρίς την προοπτική επαναπρόσληψης) για να παριστάνουν, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, τους πελάτες, εκ μέρους των φορολογικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι για ήχο και βίντεο”, αναφέρεται στην επιστολή», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι επιθεωρητές αυτοί, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τουρίστες σε δημοφιλείς περιοχές, όπου σημειώνεται υψηλή φοροδιαφυγή, θα πληρώνονται με την ώρα και θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από τους φοροφυγάδες.

«”Η ίδια η είδηση ότι χιλιάδες απλοί “παρατηρητές” βρίσκονται παντού, με εξοπλισμό καταγραφής ήχου και βίντεο εκ μέρους των αρχών έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πολύ γρήγορα τις συμπεριφορές”, γράφει ο κ. Βαρουφάκης» καταλήγει το δημοσίευμα.

Δημοφιλή