Οργανώστε σωστά το σπίτι σας και προστατεύστε την καρδιά σας

Οργανώστε σωστά το σπίτι σας και προστατεύστε την καρδιά σας
WASHINGTON DC, MARCH 20: A small german made refrigerator that Lorena Bow, a retired DC schoolteacher, installed in her dream kitchen a few years ago in a dramatic makeover by designer Lantha Carley in Washington DC, March 20, 2014. (Photo by John McDonnell/The Washington Post via Getty Images)
WASHINGTON DC, MARCH 20: A small german made refrigerator that Lorena Bow, a retired DC schoolteacher, installed in her dream kitchen a few years ago in a dramatic makeover by designer Lantha Carley in Washington DC, March 20, 2014. (Photo by John McDonnell/The Washington Post via Getty Images)
The Washington Post via Getty Images

Ένα από τα βασικότερα λάθη που κάνουμε όλοι μας σε σχέση με τη διατροφή είναι ότι παραμελούμε τη σωστή οργάνωση του σπιτιού μας. Η σωστή οργάνωση του σπιτιού αποτελεί το Α και το Ω στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής αλλά και στη καλή λειτουργία της καρδιάς και όχι μόνο, αφού η σωστή οργάνωση του σπιτιού, των ντουλαπιών ή του ψυγείου σας θα ωφελήσει και την τσέπη σας! O Αναστάσιος Παπαλαζάρου (PhD), Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, προτείνει τρόπους για να οργανώσετε το σπίτι σας και να βελτιώσετε την καρδιακή σας υγεία.

Οργανώστε τα ντουλάπια σας

Ένα άτακτο ντουλάπι οδηγεί συνήθως και σε άτακτη διατροφή! Βάλτε λοιπόν τα τρόφιμα στα ντουλάπια σας σε τάξη τοποθετώντας τα «πιο υγιεινά» στην πρώτη γραμμή. Όταν έρχεται η διάθεση για τσιμπολόγημα, είναι πολύ πιθανό να καταναλώσουμε αυτό που θα βρούμε πρώτα. Τοποθετήστε, λοιπόν, μπροστά μπροστά τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως είναι τα δημητριακά πρωινού, οι φρυγανιές ή άλλα τρόφιμα ολικής άλεσης. Μαζί με αυτά τοποθετείστε τρόφιμα πλούσια σε «καλά» λιπαρά όπως είναι οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

Οργανώστε το ψυγείο σας

Οργανώνοντας καλά το ψυγείο σας, δεν εξασφαλίζετε μόνο καλύτερη συντήρηση των τροφίμων, αλλά και έναν σύμμαχο για καλύτερη καρδιά και μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Ένα μισοάδειο ψυγείο ή ένα ψυγείο γεμάτο λιπαρές και ανθυγιεινές λιχουδιές σίγουρα δε θα σας βοηθήσει ούτε στον έλεγχο του βάρους σας, αλλά ούτε στο να ρίξετε τη χοληστερίνη σας. Φροντίστε να έχετε πάντα ποικιλία φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικά φιλικά προς την καρδιά, δηλαδή γάλα, γιαούρτι και ροφήματα χαμηλά σε λιπαρά ή/και με φυτικές στερόλες, προϊόντα ολικής άλεσης όπως ψωμί του τοστ ή πίτες ολικής άλεσης και φυσικά, ψάρια και άπαχα λευκά κρέατα. Το καθένα στη σωστή θέση μέσα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη σας. Μην ξεχνάτε νε ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξεως των τροφίμων, όπου αυτές υπάρχουν.

Ρυθμίστε το ψυγείο σας ανάλογα με το ύψος σας

Καλά ακούσατε! Βάλτε όλα τα φτωχά σε θερμίδες και «κακά» λιπαρά τρόφιμα εκεί που θα «πέσει» το μάτι σας μόλις ανοίξετε τη πόρτα του ψυγείου σας. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο πιθανόν όταν νιώσετε μια λιγούρα να επιλέξετε κάτι υγιεινό που θα είναι μπροστά στα μάτια σας παρά κάτι ανθυγιεινό και θερμιδογόνο, αφού θα έχετε φροντίσει να το τοποθετήσετε στα πάνω- πάνω ράφια του ψυγείου σας.

Πείτε ναι στα καλά λιπαρά όταν πηγαίνετε για ψώνια

Η υψηλή πρόσληψη «κακών» λιπαρών και μάλιστα στη θέση των «καλών» λιπαρών είναι μία από τις πιο επικίνδυνες τακτικές για την υγεία της καρδιάς σας. Μάθετε, λοιπόν, να ξεχωρίζετε τα καλά από τα κακά λιπαρά και εντάξτε τα στη διατροφή σας. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Με το να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων αλλά και με το να κάνετε τις σωστές αντικαταστάσεις. Ελέγξτε σε κάθε τρόφιμο που αγοράζετε και συγκρίνετε τα προϊόντα μεταξύ τους ως προς την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και trans λιπαρά οξέα. Επιλέξτε τρόφιμα υψηλά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά όπως ελαιόλαδο αντί για άλλο έλαιο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για σνακ, λιπαρά ψάρια αντί για κόκκινο κρέας, μαλακή μαργαρίνη με ω-3 αντί για ζωικό βούτυρο.

Μετά την οργάνωση, πείτε ναι στο μαγείρεμα

Προσπαθήστε να σταματήσετε να παραγγέλνετε απ’ έξω. Βρείτε συνταγές που σας αρέσουν και κολλήστε τις στη πόρτα του ψυγείου σας. Έτσι την επόμενη φορά που δεν θα ξέρετε τι να φάτε, προτιμήστε να ανατρέξετε σε αυτές παρά να παραγγείλετε. Αφήστε και τα παιδιά να εμπλακούν τη διαδικασία του μαγειρέματος, μαθαίνοντάς τους ταυτόχρονα τη διατροφική αξία των τροφίμων που χρησιμοποιείτε για τη συνταγή σας.

Δημοφιλή