Κόρινθος: Χημικά και ξύλο στην πορεία ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών

Κόρινθος: Χημικά και ξύλο στην πορεία ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών
kompoloi1

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κόρινθο κατά τη διάρκεια πορείας ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών.

Η πορεία ξεκίνησε από το Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου ενώ κόσμος μετέβη στην πόλη από την Αθήνα.

Κατέληξε στο κέντρο κράτησης μεταναστών όπου και άνδρες της αστυνομίας οποίας έκαναν χρήση και χημικών για την απομάκρυνση των διαδηλωτών.

Διαδηλωτές καταγγέλλουν πως η χρήση χημικών έγινε χωρίς να προηγηθεί καμία πρόκληση από πλευράς τους.

Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν για την παρέμβαση στην Αμυγδαλέζα (21/02) και το νέο κάλεσμα για την πορεία στο στρατόπεδό συγκέντρωσης της Κορίνθου, αναλυτικά:

Το Σάββατο 21-2-2015 έπειτα από το κάλεσμα (της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης) που είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες, βρεθήκαμε στην κεντρική πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας μαζί με πλήθος κόσμου και συλλογικοτήτων, να δηλώσουμε ρητά για άλλη μία φορά πως θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων και το κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η κράτηση προσφύγων και μεταναστών συνιστά ένα γεγονός που περιλαμβάνει δεκάδες κέντρα κράτησης και εκατοντάδες αστυνομικά τμήματα, σε όλη την Ελλάδα, και περικλείει χιλιάδες κρατουμένους. Τις τελευταίες μέρες όμως, το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας απέκτησε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό μετά και από τους δύο θανάτους που συνέβησαν εντός του αλλά και την εντεινόμενη αναφορά του στο δημόσιο διάλογο, με την παρουσία μας να κρίνεται επιτακτική, ανεξάρτητα από τις όποιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και εξαγγελίες.

Η πολιτική μας στάση και συνέπεια δεν μας άφηνε ποτέ, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, το περιθώριο να αναμένουμε με παθητικούς όρους την υλοποίηση των αιτημάτων που είχαν ανακύψει από την μέχρι τώρα δραστηριοποίησή μας. Αντιθέτως, η διαρκής παρέμβαση μας και το άνοιγμα στην κοινωνία, αποτέλεσαν και αποτελούν τα συστατικά στοιχεία του αγώνα μας για την ανάδειξη και τη δημοσιοποίηση της διαμάχης γύρω από το ζήτημα των στρατοπέδων με κινηματικούς όρους, τοποθετώντας το στην πολιτική ατζέντα ως ένα από τα κεντρικά διακυβεύματα της σημερινής σύγκρουσης. Συνεπώς, δεν θα μπορούσαμε ούτε στιγμή να μην κρατήσουμε αυτήν την ανυποχώρητη στάση αψηφώντας και παρακάμπτοντας τους αγώνες και τις προσπάθειες του κινήματος όλων των τελευταίων ετών με στόχο την τυφλή ανάθεση όσων μας αφορούν σε οποιαδήποτε εξουσία.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε στο εν λόγω στρατόπεδο περνώντας από την κεντρική πύλη και φτάνοντας μέχρι το σημείο όπου κρατούνται οι μετανάστες. Γι άλλη μια φορά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πάγια τακτική του κράτους απέναντι στις μετωπικές διεκδικήσεις της κοινωνίας: την καταστολή και τις δυνάμεις της που με τον γνωστό τους τρόπο (χημικά) προσπάθησαν να σπάσουν την επαφή μας με τους εγκλείστους και να επιβάλλουν εκ νέου τον διαχωρισμό μας μαζί τους.

Είναι γνωστή και δεδομένη σε όλους μας πλέον η διάχυτη λειτουργία φασιστικών και νεοναζιστικών θυλάκων στους κόλπους της αστυνομίας, ωστόσο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μεταθέτουμε την προσοχή μας από το επίδικο της σύγκρουσης που ήταν άλλωστε και ο λόγος της παρέμβασής μας, που δεν είναι άλλος από το βασανιστικό εγκλεισμό των μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το καθεστώς εξαίρεσης στο οποίο βρίσκονται οι ζωές αυτές.

Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις μας και γνωρίζοντας πως η παρουσία του κινήματος στο δρόμο είναι πάντοτε καταλυτική για τις πολιτικές εξελίξεις, καλούμε:

• Το Σάββατο 07/03 και ώρα 1μ.μ. σε συγκέντρωση έξω από το Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου (Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη) και πορεία προς το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης της Κορίνθου.

Αναχώρηση από την Αθήνα για Κόρινθο με πούλμαν στις 11:30π.μ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων).

Δήλωση συμμετοχή:

Στο e-mail: nodetention@gmail.com ή στο τηλέφωνο: 210 3813928 (4-8μ.μ.)

ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΝΕΤΡΩΣΗ ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ, ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ!!!

• Άμεση απελευθέρωση όλων των μεταναστών από τα κέντρα κράτησης

• Να κλείσουν εδώ και τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Κόρινθος: Να καταργηθεί το κέντρο κράτησης μεταναστών ζητεί το δημοτικό συμβούλιο

Την ίδια ώρα, παράνομο χαρακτηρίζει το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης μεταναστών το δημοτικό συμβούλιο στην Κόρινθο και με απόφασή του ζητεί από την Κυβέρνηση την κατάργησή του.

Επίσης για το Κέντρο, που λειτουργεί για περισσότερα από δύο χρόνια, στους χώρους του παλαιού στρατοπέδου πεζικού της Κορίνθου, το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στη φημολογούμενη μετατροπή του σε ανοικτό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Με την ίδια απόφαση, ζητάει την παραχώρηση της έκτασης του παλαιού 6ου Συντάγματος πεζικού στον δήμο Κορινθίων, με σκοπό την αξιοποίησή του για στέγαση υπηρεσιών του δήμου, της περιφερειακής Ενότητας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και για τη δημιουργία χώρων πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, ο δήμος θα ξεκινήσει διαβούλευση για τον σκοπό αυτόν, με τους εμπλεκόμενους φορείς και ζητάει από τους βουλευτές της Κορινθίας να στηρίξουν το πάγιο αυτό αίτημα του δήμου, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί το τελικό κείμενο της πρότασης αξιοποίησης των χώρων του παλαιού στρατοπέδου.

Σημειώνεται πως η διαδικασία απομάκρυνσης των εγκλείστων από το κέντρο κράτησης μεταναστών έχει ήδη ξεκινήσει. Πλέον στον χώρο βρίσκονται 450 μετανάστες και εκτιμάται πως σε διάστημα 2 μηνών από σήμερα θα έχουν απομακρυνθεί όλοι.

Δημοφιλή