ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/03/2015 15:10 EET | Updated 08/03/2015 16:56 EET

Η απάντηση Ντάισελμπλουμ σε Βαρουφάκη: Χρήσιμη η λίστα μεταρρυθμίσεων αλλά χρειάζεται να ελεγχθούν τα προτεινόμενα μέτρα

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis, center, speaks with Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem, left, during a round table meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Friday, Feb. 20, 2015. Eurozone finance ministers meet for a crucial day of talks Friday to see whether a Greek debt relief proposal is acceptable to Germany and other nations using the common currency. (AP Photo/Virginia Mayo)

Την απάντηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη λίστα μεταρρυθμίσεων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δημοσιεύει το Reuters. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απαντητική επιστολή, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η Ελλάδα στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης είναι «χρήσιμη» ωστόσο είναι αναγκαίο οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς.

«Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ στον Γιάνη Βαρουφάκη και συμπληρώνει ότι «οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς».

«Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής» συμπληρώνει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Οι αναφορές αυτές του κ. Ντάισελμπλουμ αφορούν στα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αντικαταστήσει ορισμένα από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με διαφορετικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ έχει συμφωνηθεί ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες ωστόσο οι τεχνικής φύσης εργασίες θα γίνουν στην Αθήνα.

«Θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καταλήγει στην επιστολή του ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του Eurogroup μειώνει τις προσδοκίες για απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Άλλα και κατά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, δεν αναμένονται αποφάσεις τη Δευτέρα. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα FAZ, τόνισε ότι «μία επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και πολύ. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους». Σημείωσε ότι δεν αναμένει καμία απόφαση από το Eurogroup της Δευτέρας ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση κεφαλαίων.

Μία μέρα πριν από το Eurougroup, ανάβει φωτιές συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την οποία επαναφέρει το θέμα του δημοψηφίσματος. Μιλώντας στην Corriere della Sera εμφανίζεται να λέει πως «αν η Ε.Ε. δεν αποδεχτεί το σχέδιο της Ελλάδας, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα δημοψήφισμα για το ευρώ», με την κυβέρνηση να ενίσταται λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ο Γ. Βαρουφάκης δεν αναφέρθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για το ευρώ, αλλά είναι κάτι που πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Sponsored Post