ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/03/2015 03:30 EET

Το μυστικό παζάρι για τη λίστα Βαρουφάκη: Τι ζητούν οι δανειστές για να λήξει θετικά το Eurogroup της Δευτέρας

Bloomberg via Getty Images
Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images

Ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων έχει η κυβέρνηση το τελευταίο 48ωρο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου, καθώς οι προτάσεις που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, δεν έχουν ικανοποιήσει τους εταίρους.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η ιδέα για εθελοντές «πράκτορες» εφοριακούς δεν έπεισε και οι κοινοτικοί παράγοντες απαιτούν επιπλέον μέτρα και ξεκαθάρισμα των επιλογών της κυβέρνησης.

«Αν συνεχίσετε έτσι, κινδυνεύετε να τα τινάξετε όλα στον αέρα. Πρέπει να καλέσετε άμεσα τις τεχνικές αποστολές στην Αθήνα» είναι το μήνυμα που έστειλαν παράγοντες των θεσμών, σημειώνοντας ότι η επιστολή Βαρουφάκη δεν είχε επαφή με τα κείμενα της προηγούμενης συμφωνίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα, που θα συνεδριάσει το Eurogroup, είναι συνεχείς οι επικοινωνίες του επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ με τον έλληνα εκπρόσωπο Γιώργο Χουλιαράκη ώστε να συμπληρωθεί ο κατάλογος των πρώτων μέτρων ποου θα λάβει την έγκριση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που επικαλείται η εφημερίδα εξηγούν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, απαιτεί υπομονή και επιμονή, ώστε να φτάσει η χώρα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας για την οικονομία. Θεωρεί δε αναμενόμενη την πίεση για τις μεταρρυθμίσεις όπως θεωρεί κλειδί την απόφαση για ρύθμιση των χρεών στο Δημόσιο που είναι κοστολογημένη και έτοιμη να έρθει στη Βουλή και να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.

Το μήνυμα των δανειστών

Οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να υποδείξει ποια μέτρα του Μνημονίου θέλει να αντικατασταθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. «Αν συνεχίσετε έτσι, κινδυνεύετε να τα τινάξετε όλα στον αέρα. Πρέπει να καλέσετε άμεσα τις τεχνικές αποστολές στην Αθήνα» είναι το μήνυμα που έστειλαν παράγοντες των θεσμών, σημειώνοντας ότι η επιστολή Βαρουφάκη δεν είχε επαφή με τα κείμενα της προηγούμενης συμφωνίας.

Κύκλοι των Βρυξελλών εκφράζουν μάλιστα απορία για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στο τελευταίο Euro Working Groupγια τους προϋπολογισμούς, πα΄ροτι είχε αναπτυχθεί καλή σχέση με τον κ. Χουλιαράκη.

Ο εμπλουτισμός της λίστας

Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια να εμπλουτιστεί το πακέτο προτάσεων Βαρουφάκη με άμεσες παρεμβάσεις σε πεδία της οικονομικής πολιτικής που εξακολουθούν να συναντούν τις αντιδράσεις κομματικών στελεχών, παρότι έχουν ωριμάσει στους κόλπους της κυβέρνησης.

Τα πεδία αυτά είναι:

  • Αλλαγές στον ΦΠΑ με κατάργηση εξαιρέσεων και δημιουργία μηχανισμού online είσπραξης των σχετικών εσόδων
  • Η ολοκλήρωση μίας ή δύο ιδιωτικοποιήσεων σε διαγωνισμούς που έχουν κλείσει, όπως το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια
  • Η άμεση συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων των επαγγελματιών.

Sponsored Post