Θεανώ Φωτίου: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου

Θεανώ Φωτίου: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου

Το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, για έως 30.000 νοικοκυριά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση για το επίδομα ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο Mega.

Η κα Φωτίου σημείωσε ότι μια μονογονεϊκή οικογένεια δικαιούται 70 ευρώ τον μήνα, και από εκεί και πέρα αυξάνεται κατά 30 ευρώ , ανάλογα τα άτομα ((δηλ. 100 ευρώ για δύο άτομα με ένα παιδί και ούτω καθεξής), φτάνοντας τα 220 ευρώ τον μήνα. Η παροχή αυτή είναι για το 2015, για εννιά μήνες- από την 1η Απριλίου και μετά, σημείωσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι η προκήρυξη για την έναρξη των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα βγει εντός του Απριλίου και θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά όχι τεκμήρια. Τόνισε ακόμη ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά. Το επίδομα θα δίνεται κατευθείαν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα έχει να κάνει με υφιστάμενες αλλά και νέες μισθώσεις.

Σε ό,τι αφορά στο ρεύμα προβλέπεται η επανασύνδεσή του σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση, για παροχές που είχαν διακοπεί έως τις 31/12/2015. ανεξάρτητα αν χρωστά κανείς ή όχι στη ΔΕΗ. Θα υπάρξει δε ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης θα δοθούν στους δικαιούχους έως 300 κιλοβατώρες το μήνα έως το τέλος του έτους.

Σχετικά με το επίδομα σίτισης, το οποίο επίσης θα κυμαίνεται από 70 έως 220 ευρώ, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια το μέτρο να εφαρμοστεί μέσω κάρτας.

«Είμαστε σε συνεννόηση αυτή τη στιγμή με μεγάλο δημόσιο οργανισμό που έχει κάνει ανάλογο πρόγραμμα» είπε η κ. Φωτίου, σημειώνοντας ότι οι δικαιούχοι θα παίρνουν την κάρτα -αποκλειστικά για τροφή- με την ταυτότητά τους από τον συγκεκριμένο οργανισμό καθώς θα υπάρχει μια λίστα με τα ονόματα του δικαιούχων μετά από την επεξεργασία των στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ σε συνδυασμό με το TAXIS.

Δημοφιλή