6 μύθοι για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
Alamy

Πόσα γνωρίζετε για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής; Μαζέψαμε τους 6 πιο συνηθισμένους μύθους και παρεξηγήσεις γύρω τις διατροφικές διαταραχές που φέρνουν ακόμα σε πιο δύσκολη θέση τους ανθρώπους που βιώνουν μία τέτοια κατάσταση.

ΜΥΘΟΣ: Από διαταραχές πρόσληψης τροφής υποφέρουν μόνο οι λευκές γυναίκες

Στην πραγματικότητα, άνθρωποι κάθε φύλου και εθνικότητας μπορεί να πάσχουν από μία τέτοια διαταραχή. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Διαταραχών πρόσληψης Τροφής, εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια γυναίκες και 10 εκατομμύρια άντρες έχουν βιώσει μία τέτοια διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επιπλέον, επειδή θεωρείται ότι είναι μία «γυναικεία» διαταραχή, οι άντρες σπάνια αναζητούν βοήθεια ή δεν μπορούν να βρουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

ΜΥΘΟΣ: Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής συμβαίνουν μόνο σε άτομα μικρής ηλικίας

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2012, υψηλά ποσοστά παρατηρήθηκαν και σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

ΜΥΘΟΣ: Όλοι όσοι πάσχουν από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής είναι πολύ αδύνατοι

Κάποιος που πάσχει από βουλιμία ή συναισθηματική υπερφαγία μπορεί να έχει οποιοδήποτε βάρος, ακόμα και να είναι υπέρβαρος. Δεν μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει μία τέτοια διαταραχή μόνο από την εξωτερική εμφάνιση κάποιου. Πολλές φορές, επειδή κάποιοι από αυτούς που πάσχουν δεν μοιάζουν «άρρωστοι», δεν αναζητούν βοήθεια ή μπορεί να μην βρίσκουν την ανάλογη ανταπόκριση όταν το κάνουν.

ΜΥΘΟΣ: Η ανορεξία και η βουλιμία είναι οι πιο συχνές διατροφικές διαταραχές

Η πιο συχνή είναι η Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει θέματα σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες και την εικόνα που έχει για το σώμα του, αλλά δεν πληρεί τα κριτήρια για να διαγνωστεί με κάποια από τις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Επειδή τα συμπτώματα και οι εμπειρίες όσων βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία μπορεί να διαφέρουν και να ποικίλουν, πολλές φορές δεν δίνεται τόση σημασία σε αυτά τα περιστατικά.

ΜΥΘΟΣ: Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι κοινωνική επιλογή

Πρόκειται για τον, ίσως, πιο επιβλαβή μύθο για τους ασθενείς, αφού η αντίληψη ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι επιλογή τους εμποδίζει από το να «ανοιχτούν» στην οικογένεια και τους φίλους τους από φόβο ότι θα τους κρίνουν και δεν θα τους καταλάβουν.

ΜΥΘΟΣ: Οι διαταραχές πρόσληψης τροφές δημιουργούνται από δυσλειτουργικές οικογένειες

Μπορεί να ακούσετε ότι φταίει η οικογένεια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία σειρά από παράγοντες, όπως βιολογικοί, κοινωνικοί και εθνικιστικοί, που συμβάλλουν στην εμφάνιση μίας τέτοιας διαταραχής.

Το άρθρο αυτό μεταφράστηκε από την Κατερίνα Νανοπούλου.