Δίκη Παπακωνσταντίνου: Για δεύτερη μέρα κατέθεσε ο μάρτυρας-κλειδί για το στικάκι

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Για δεύτερη μέρα κατέθεσε ο μάρτυρας-κλειδί για το στικάκι
Sooc

Με την κατάθεση του πραγματογνώμονα της ΕΛΑΣ Απόστολου Δελτσίδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που κατηγορείται ότι προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο με τους χειρισμούς του σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ, αναμένεται την Τρίτη να προβληθούν σε ειδική επιφάνεια στο Ειδικό Δικαστήριο τα αρχεία τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου USB, που παρέλαβαν οι ελληνικές αρχές από τη Γαλλία. Παράλληλα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι είναι σκόπιμο να κλητευθεί ως μάρτυρας η συνεργάτιδα του κ. Διώτη Γαλάτεια Μανέ.

Ο μάρτυρας, κ. Δελτσίδης, είχε ξεκινήσει να καταθέτει την προηγούμενη Παρασκευή και ολοκλήρωσε σήμερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, αλλά κυρίως των συνηγόρων υπεράσπισης.

Στην αρχή της διαδικασίας ο πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα αν το αρχικό USB (αυτό που είχε αντιγράψει ο κ. Παπακωνσταντίνου) μπορούσε να δώσει στοιχεία για τη διαγραφή των τριών αρχείων που αφορούσαν τους τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού.

Μάρτυρας: όλα είναι πιθανά. Σίγουρα θα μας έδινε περισσότερα στοιχεία.

Πρόεδρος (Νικόλαος Πάσσος): αν η διαγραφή των τριών αρχείων γινόταν μετά τη μεταφορά των στοιχείων στο USB, από το αρχικό CD που είχαν στείλει οι γαλλικές αρχές, θα άφηνε ίχνη;

Μάρτυρας: από έναν χρήστη με άριστες γνώσεις χρήσης, θα μπορούσαν να εξαλειφθούν οποιαδήποτε ίχνη.

Ο κ. Τάκης Βασιλακόπουλος, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ρώτησε τον μάρτυρα:

Συνήγορος: Πώς είναι δυνατόν το στικάκι (το αρχείο) με τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στο περιοδικό του, να φέρει ημερομηνία κατασκευής 4 και 5 Αυγούστου 2010, δηλαδή πριν φτάσει στα χέρια των ελληνικών αρχών;

Μάρτυρας: Πολλά μπορούν να έχουν συμβεί, όπως και να έχει αλλάξει ημερομηνία στον υπολογιστή στον οποίο αντιγράφηκε.

Συνήγορος: πιθανολογείτε δηλαδή ότι κάποιος έπαιζε με τις ημερομηνίες, τον Οκτώβριο του 2012, ερήμην του κ. Παπακωνσταντίνου;

Μάρτυρας: τεχνικά τα πάντα είναι δυνατά

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας υποστήριξε ότι δεν του έχει τύχει ποτέ κάποιος να εξαφανίζει και να καταστρέφει ένα USB, αναφερόμενος στη συμπεριφορά του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, σχετικά με το στικάκι που έχει πει ότι του παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και εκείνος φέρεται να κατέστρεψε.

Ο συνήγορος κ. Βασιλακόπουλος ρώτησε: «οδηγείστε στο συμπέρασμα ότι κάποιος που κάνει κάτι τέτοιο θέλει να αποκλείσει την έρευνα;»

Ωστόσο ο πρόεδρος έκρινε την ερώτηση «δικανικό συμπέρασμα».

Η δίκη συνεχίζεται με ανάγνωση εγγράφων από το δικαστήριο.

Δημοφιλή