ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/03/2015 11:20 EET | Updated 09/03/2015 12:30 EET

«Πάντα ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο ο Τσίπρας, αν και δεν τον περιμέναμε» λέει εκπρόσωπος της Καγκελαρίας

Anadolu Agency via Getty Images
BERLIN, GERMANY - MAY 14: German Deputy Government Spokeswoman and Deputy Head of the Press Christiane Wirtz speaks during a press conference at the Bundespressekonferenz building on May 14, 2014 in Berlin, Germany. (Photo by Cuneyt Karadag/Anadolu Agency/Getty Images)

Εσωτερικό θέμα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ενδεχόμενο δημοψήφισμα, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς και αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Corriere della Sera.

«Δεν θα σας κάνει εντύπωση ότι ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν μπορώ να πάρω θέση για εσωπολιτικές σκέψεις του κυρίου Βαρουφάκη. Διεξάγονται διαπραγματεύσεις, κατ' αρχήν με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ασκεί τα καθήκοντα και όλα τα περαιτέρω, τα οποία αφορούν εσωπολιτικά θέματα στην Ελλάδα, είναι ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η γερμανική» δήλωσε.

Ερωτηθείσα δε σχετικώς με το αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η κ. Βιρτς σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή ο κ. Τσίπρας «δεν είναι στη λίστα των προσκεκλημένων, αλλά είναι, όπως πάντα, ευπρόσδεκτος στη Γερμανία και ειδικά στο Βερολίνο».

Σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισμπέργκερ τόνισε δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά επισήμανε ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και οι δεσμεύσεις για την Ελλάδα που απορρέουν από αυτές. «Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει μεταρρυθμιστικά μέτρα. Τώρα το θέμα είναι να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Είναι στο χέρι της Αθήνας» δήλωσε.

Νωρίτερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία, σημείωσε ότι δεν αναμένει κάποια απόφαση για περαιτέρω πληρωμές από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς δεν πληρούνται, όπως είπε, οι προϋποθέσεις, ενώ ζήτησε «περισσότερο ρυθμό» στην εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.

Η Αθήνα θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες πιο ουσιαστικά, δήλωσε και υπογράμμισε ότι «μη δεσμευτικές» επιστολές προς τους Ευρωπαίους εταίρους δεν αρκούν.«Η Ελλάδα πρέπει, επιτέλους, να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς και να συζητήσει ειλικρινά. Δεν αρκούν επιστολές με μη δεσμευτικές προτάσεις» δήλωσε και ευχήθηκε να υπάρξει από την Αθήνα «επιτέλους σαφήνεια» σχετικά με την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και με τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν είναι ότι ζητούν κάτι από την ελληνική κυβέρνηση οι εταίροι, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ζητά περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια» τόνισε και, ερωτώμενος σχετικά με τις εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα (Grexident), ο κ. Κάμπετερ δήλωσε ότι δεν είναι αυτός ο στόχος του Eurogroup και χαρακτήρισε «πολύ- πολύ δημιουργικό» τον Τύπο που επινοεί αυτούς τους όρους.

«Αν η Ελλάδα κάνει τώρα πραγματικά τις μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε εναλλακτικά σενάρια. Αλλά το σημαντικό είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αυτό περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ελλάδα, ο κ. Κάμπετερ δήλωσε ότι είναι θέμα της Ελλάδας πότε και πόσο συχνά θα προσφεύγει στις κάλπες, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τόνισε ότι και μια άλλη ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθούσε να δεσμεύεται από τις ίδιες συμφωνίες με τους ευρωπαίους εταίρους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post