Μαξίμου: Αρχίζει η εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου

Μαξίμου: Αρχίζει η εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου
Eurokinissi

Θετικά αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση το αποτέλεσμα του Eurogroup, καθώς αποδεκτές οι θέσεις της. Στο Μαξίμου επισημαίνουν ότι για άλλη μία φορά διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες, ενώ υπογραμμίζουν ότι υπάρχει βούληση για να λυθεί και το χρηματοδοτικό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί. Επισημαίνεται πως τελικά δεν θα έρθουν την Τετάρτη στην Αθήνα ούτε τα τεχνικά κλιμάκια – πολύ δε περισσότερο η πάλαι ποτέ τρόικα…

Συγκεκριμένα από το Eurogroup προέκυψαν τα εξής:

1) Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

2) Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.

3) την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.

4) Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

5) Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

Αντίδραση Σόιμπλε - Μονομερής κίνηση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Υπογραμμίζεται ότι στο Eurogroup υπήρξε επίθεση από τον Σόιμπλε και από άλλους υπουργούς Οικονομικών στον Γιάνη Βαρουφάκη επειδή η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. «Αποτελεί μονομερή κίνηση», υποστήριξαν!

Η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη ήταν πως αποτελούσε υποχρέωση της κυβέρνησης να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο, καθώς η χώρα έχει πληγεί από τις πολιτικές που εφάρμοσε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια

Ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε να υπάρχει ενημέρωση και ο Γ. Βαρουφάκης του απάντησε ότι θα τους ενημερώνουμε.

Ωστόσο το Μαξίμου εξηγεί πως η ενημέρωση δεν σημαίνει και διαβούλευση για τα νομοσχέδια όπως γινόταν επί κυβέρνησης Σαμαρά. «Απλώς θα έχουμε μια συνεννόηση για νομοσχέδια που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο», τονίζουν.

Δημοφιλή