Γιάνης Βαρουφάκης μετά το Eurogroup: Δεν χάσαμε χρόνο. Νέα λίστα με 7 ακόμη μεταρρυθμίσεις

Γιάνης Βαρουφάκης μετά το Eurogroup: Δεν χάσαμε χρόνο. Νέα λίστα με 7 ακόμη μεταρρυθμίσεις
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council building in Brussels, Monday March 9, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council building in Brussels, Monday March 9, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

«Από το πρωί της Τετάρτης ξεκινούν οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του Eurogroup. Αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα έχασε χρόνο, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις από την ελληνική πλευρά.

«Το σημερινό Eurogroup ήταν ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ενώ τόνισε ότι οι θεσμοί θα εγγυηθούν ότι θα καλυφτούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει τρόικα

Εξέφρασε δε την αποστροφή του που κάποιοι υπουργοί αναφέρονται στους θεσμούς ως τρόικα. «Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους την στείλουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η ιδέα ότι κάποιοι τεχνοκράτες θα μπορούν να μπαίνουν στα υπουργεία κ να κάνουν ότι θέλουν δεν υπάρχει, είπε. Αυτή η τρόικα έχει τελειώσει.

Προφανώς θα διατηρήσουμε δεσμούς με τους θεσμούς, πρόσθεσε, αλλά όχι να έρχονται από κοινού και να προσπαθούν να εφαρμόσουν πολιτικές που απέτυχαν, τόνισε.

Δεν χάσαμε χρόνο

Δεν χάσαμε χρόνο, αντίθετα ήμασταν ιδιαίτερα γρήγοροι στο να ανταποκριθούμε στα προβλήματα που κληρονομήσαμε, τόνισε επίσης απαντώντας στους ισχυρισμούς του προέδρου του Eurogroup ότι η Ελλάδα έχασε χρόνο αυτές τις δύο εβδομάδες.

«Χρειαστήκαμε δύο εβδομάδες και τρία Eurogroup για να θέσουμε τα θεμέλια. Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να τρέχουμε τα υπουργεία μας και να έχουμε έναν κατάλογο αναθεωρήσεων και αλλαγών, δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στα θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Νέα λίστα με 7 ακόμη μεταρρυθμίσεις

Όπως διευκρίνισε η ελληνική πλευρά υπέβαλε μία λίστα με 7 προτάσεις και θα υποβάλει άλλη μία λίστα με άλλες 7 προτάσεις για να καταλήξουν στην τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν.

Δημοψήφισμα

Διευκρινήσεις για τη συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και τις αναφορές στο δημοψήφισμα για το ευρώ, που συζητήθηκε ιδιαίτερα, έδωσε επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως είπε στην ερώτηση που του έθεσαν «τι θα γίνει εάν απορριφθούν όλες οι ελληνικές προτάσεις από τους εταίρους» τους απάντησε ότι «θα απευθυνθούμε στον λαό, είτε μέσω εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος. Αυτοί αποφάσισαν να προσθέσουν ότι το δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ», είπε. Επανέλαβε δε πως από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μια από τις ελληνικές προτάσεις, προφανώς δεν μπαίνει θέμα δημοψηφίσματος. Είναι δυστυχές ωστόσο, όπως είπε, ότι μερίδα του Τύπου χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές «για λόγους τους οποίους δεν καταλαβαίνω», ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που έχει ανάγκη ο κίτρινος τύπος. Μάλιστα χαρακτήρισε μαύρη μέρα για την δημοσιογραφία αυτό που έκανε η συγκεκριμένη εφημερίδα.

Ο Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ

«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» είπε αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για κόντρα μέσα στο Eurogroup για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Μου ζήτησε διευκρινήσεις και του απάντησα, είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Το εάν καλύφθηκε από την απάντηση πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο». Πρόσθεσε επίσης ότι καμία από τις νομοθετικές ρυθμίσεις δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες

Δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα ζητάμε άδεια για να κάνουμε το κάθε τι, τόνισε επίσης ο κ. Βαρουφάκης. Θα προσπαθούμε να κρατάμε ενήμερους τους θεσμούς για τα πάντα, συνέχισε, αλλά η κυβέρνηση θα προχωρά με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Χρέος

Η Ελλάδα θα καλύψει όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις, επεσήμανε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως το χρέος δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Δημοφιλή