ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/03/2015 18:07 EET | Updated 10/03/2015 18:07 EET

Reuters: H έλλειψη ρευστότητας μπορεί να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε χρήση χρημάτων του ΤΧΣ

TaxRebate.org.uk" data-caption="A large pile of Euro currencyLike much of our work, we have put all these images in the public domain. Feel free to use them but please credit out site as the source if you do: TaxRebate.org.uk" data-credit="Images_of_Money/Flickr">

Η Ελλάδα ενδεχομένως να καταφύγει στα άνω του μισού δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η κυβέρνηση επιζητεί χρήματα εν μέσω έλλειψης ρευστότητας, δήλωσαν τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο Reuters την Τρίτη.

Αποκλεισμένη από τις χρηματαγορές και εν αναμονή βοήθειας από τους δανειστές, η Αθήνα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρευστό στις προσεχείς εβδομάδες μετά από κατακόρυφη πτώση των κρατικών εσόδων, όπως αναφέρεται σto δημοσίευμα του Reuters.

H κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει 1,5 δισ. Ευρώ σε αποπληρωμή δανείου στο ΔΝΤ αυτόν τον μήνα, και πρέπει να επαναχρηματοδοτήσει περίπου 3,2 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμων ομολόγων που λήγουν.

Για την επίλυση του ζητήματος, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα 555 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – τον οργανισμό διάσωσης τραπεζών που αξιοποιήθηκε το 2012 για την ανακεφαλαιοποίηση των βασικών δανειστών του.

«Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας- η Εθνική, η Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha- κατέθεσαν τα χρήματα αυτά μέσω προμηθειών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

«Αυτά είναι χρήματα για τα οποία δεν υπάρχει άλλη απαίτηση, είναι διαθέσιμα για την κυβέρνηση» είπε ανώτερο τραπεζικό στέλεχος με «άμεση γνώση» περί του ζητήματος στο Reuters, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. Όπως πρόσθεσε, είναι θέμα της κυβέρνησης το πότε θα αποφασίσει να πάρει τα χρήματα.

Επίσης, συμπληρώνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά συνταξιοδοτικών ταμείων και δημοσίων φορέων, μέσω repos (συμφωνιών επαναφοράς), με στόχο να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τον Μάρτιο. Σε τέτοιες συναλλαγές, τα χρήματα δανείζονται μέσω βραχυπρόθεσμης συμφωνίας επαναγοράς για διάστημα μέχρι 15 ημερών, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.