Αυτό είναι το γρηγορότερο αστέρι του Γαλαξία μας

Αυτό είναι το γρηγορότερο αστέρι του Γαλαξία μας

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την ανακάλυψή του, οι αστρονόμοι έχουν μάθει ότι ένα συμπαγές αστέρι που ονομάζεται US 708 κινείται γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο άστρο που παρατηρήθηκε ποτέ στο Γαλαξία μας.

Το άστρο που έχει μάζα 50% μικρότερη από εκείνη του Ηλιου εντοπίστηκε το 2005 αλλά μέχρι τώρα δεν είχε μελετηθεί επαρκώς.

"Το άστρο "τρέχει" πλέον με ταχύτητα 1.200 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο κινούμενο έξω από τον γαλαξία μας. Με αυτή την ταχύτητα, θα μπορούσε να διασχίσει την απόσταση Γης - Σελήνης σε μόλις πέντε λεπτά" ανέφερε ο Eugene Magnier, ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης

Συγκριτικά, το άστρο του ηλιακού μας συστήματος, ο Ήλιος, κινείται με ταχύτητα μόνο 78 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Το άστρο αναμένεται να ξεφύγει από τα βαρυτικά δεσμά του γαλαξία μας και να «δραπετεύσει» στο διαγαλαξιακό χώρο σε περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια.

Το υπερ-γρήγορο αστέρι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2005. Ο Magnier και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τα τηλεσκόπια Keck II και Pan-STARRS1 στη Χαβάη για τη μέτρηση της ταχύτητας και της τροχιάς του αστεριού.

"Πιθανότατα πρόκειται για μια από τις πιο δραματικές ιστορίες ζωής για άστρο. Πρέπει να πέρασε πολλά", δήλωσε ο γερμανός αστρονόμος Stephan Geier του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO). Το άστρο ήταν κάποτε ένας ερυθρός γίγαντας, που απέβαλε το υδρογόνο του και σήμερα είναι πια μικρή πυκνή σφαίρα από ήλιο, που όχι μόνο κινείται αστραπιαία, αλλά επίσης περιστρέφεται πολύ γρήγορα, με ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Το κείμενο αυτό έχει μεταφραστεί από τον Στέφανο Νικήτα

Δημοφιλή