ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/03/2015 13:20 EET | Updated 10/03/2015 13:20 EET

Ο Βαρουφάκης αναστατώνει τους Γερμανούς λέγοντας σε ντοκιμαντέρ ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη

ASSOCIATED PRESS
Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis speaks during a press conference in Athens, on Wednesday, March 4, 2015. After weeks of intense toing and froing between Greece and its creditors in the 19-country eurozone, the sides agreed to a four-month extension to the country's bailout to June. In return, Greece has committed to a series of economic reforms.(AP Photo/Petros Giannakouris)

Έντονες αντιδράσεις στα γερμανικά ΜΜΕ και την κοινή γνώμη προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ, στις οποίες – όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters- χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως την πιο χρεοκοπημένη στον κόσμο και υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν εξαρχής ότι η Ελλάδα δεν θα αποπλήρωνε ποτέ τα χρέη της.

Όπως αναφέρει το Reuters, το ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση χρέους στο γερμανικό κανάλι ARD προβλήθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία λάμβανε χώρα η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Έξυπνοι άνθρωποι στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο ήξεραν τον Μάιο του 2010 ότι η Ελλάδα δεν θα αποπλήρωνε ποτέ τα χρέη της. Αλλά ενήργησαν σαν η Ελλάδα να μην ήταν χρεοκοπημένη, σαν να μην είχε απλά αρκετό ρευστό» δηλώνει ο υπουργός στο ντοκιμαντέρ.

«Σε αυτό το σημείο, το να δοθεί στο πιο χρεοκοπημένο κράτος η μεγαλύτερη πίστωση στην ιστορία, σαν τριτοκλασσάτοι διεφθαρμένοι τραπεζικοί, ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τη γερμανική μετάφραση των λεγομένων του.

Όπως σημειώνει το Reuters, είναι ασαφές το πότε γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ.

Αν και οι επικρίσεις από πλευράς του υπουργού Οικονομικών όσον αφορά στο πώς αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα είναι συνήθεις, τα εν λόγω σχόλια έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία, όπου όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι και πολιτικοί τάσσονται κατά του δανεισμού στην Ελλάδα.

Η Bild έπαιξε τα σχόλια στην πρώτη σελίδα της και δημοσίευσε άρθρο άποψης με το οποίο προτρέπονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες να παύσουν την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα. «Η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν οποιοσδήποτε άλλος να πρέπει να χορεύει στους ρυθμούς της. Αλλά πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτή την τρέλα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να φαίνεται ανόητη» έγραψε ένας σχολιαστής.