Πιθανότατα πατέρας και γιός οι πρωταγωνιστές του βίντεο του ΙΚ με τη νέα εκτέλεση Ισραηλινού

Πιθανότατα πατέρας και γιός οι πρωταγωνιστές του βίντεο του ΙΚ με τη νέα εκτέλεση Ισραηλινού

Οι γαλλικές αρχές διεξάγουν έρευνα για να εξακριβώσουν εάν το παιδί το οποίο εικονίζεται να πυροβολεί και να σκοτώνει έναν Ισραηλινό Άραβα σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει τη γαλλική υπηκοότητα, καθώς κι εάν σχετίζεται με τον ένοπλο ο οποίος, εμπνεόμενος από την δράση της αλ Κάιντα, είχε σκοτώσει επτά ανθρώπους το 2012 στην περιοχή της Τουλούζης, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο Μουχάμαντ Μουσάλαμ, καθιστός σε ένα δωμάτιο με πορτοκαλί στολή κρατουμένου, να ομολογεί ότι είχε στρατολογηθεί και εκπαιδευτεί από τη Μοσάντ, την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ. Κατόπιν εικονίζεται ο Μουσάλαμ να οδηγείται σε ένα χωράφι όπου τον εκτελεί το παιδί, το οποίο περιγράφεται από τον μεγαλύτερο τζιχαντιστή - αφηγητή, που μιλάει γαλλικά, ως ένα από «τα λιονταράκια του Χαλιφάτου».

Η πηγή στη γαλλική αστυνομία δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Γαλλίας είναι σχεδόν βέβαιη πως ο γαλλόφωνος τζιχαντιστής ο οποίος μιλάει στο βίντεο αυτό είναι ο Σαμπρί Εσίντ, ετεροθαλής αδελφός του Μοχάμεντ Μερά. Ο Μερά ήταν ο ένοπλος που είχε σκοτώσει τρεις στρατιωτικούς και τέσσερις Εβραίους —έναν ραβίνο και τρία παιδιά— πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών το 2012.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη πως καταβάλλονται προσπάθειες για να εξακριβωθεί εάν το παιδί που εκτελεί τον Μουσάλαμ στο βίντεο είναι ο γιος του Εσίντ.

Την 11η Μαρτίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που ο Μερά είχε αρχίσει τις επιθέσεις, που συνέχισε να διαπράττει επί δέκα ημέρες στην περιοχή της Τουλούζης, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Επίσημα, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δεν έχει σχολιάσει το συγκεκριμένο βίντεο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο ότι η αδελφή του Μερά, η Σουάντ, είναι πιθανό να μετέβη στη Συρία μαζί με τα παιδιά της.

Πάνω από 400 Γάλλοι πολίτες έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στις τάξεις των ισλαμιστών οι οποίοι δρουν στη Συρία και στο Ιράκ. Πάνω από 100 έχουν επιστρέψει αφού πολέμησαν εκεί, σύμφωνα με πηγές στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή