ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/03/2015 05:14 EET | Updated 11/03/2015 05:14 EET

FT: Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τα ταμεία για ρευστό

TaxRebate.org.uk" data-caption="A wad of 50 euro notesLike much of our work, we have put all these images in the public domain. Feel free to use them but please credit out site as the source if you do: TaxRebate.org.uk" data-credit="Images_of_Money/Flickr">

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, υπό την πίεση της έλλειψης ρευστότητας, ασκεί πιέσεις στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης για να παραδώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ άμεσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα καταβληθούν αυτόν τον μήνα, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Οι FT σημειώνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επιμένει πως η Ελλάδα έχει αρκετό ρευστό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις αυτόν τον μήνα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι πληρωμές προς τους προμηθευτές του δημοσίου και οι επιστροφές ΦΠΑ μπορεί να ανασταλούν εξαιτίας της έλλειψης ρευστού. Αλλά, σύμφωνα με άλλον ανώτερο αξιωματούχο, η κυβέρνηση χρειάζεται να συγκεντρώσει επιπλέον 1,5 δισ. μέχρι τα τέλη του μήνα για να αποφύγει καθυστερήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

«Οι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να πιστέψουν ότι μια χώρα στην καρδιά της Ευρώπης θα μπορούσε να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πρόβλημα...σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα δεν είναι Βενεζουέλα» ανέφερε η Μιράντα Ξαφά, διευθύντρια, EF Consulting στην Αθήνα και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο στο ΔΝΤ.

Τα ταμεία και άλλοι φορείς διαθέτουν αποθέματα ρευστού ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να διασώσουν τα δημόσια οικονομικά τόσο αυτόν τον μήνα όσο και τον επόμενο, εάν μεταφέρονταν στο Ενιαίο Ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος, που ήδη διαχειρίζεται άνω των 8 δισ. ευρώ από κρατικούς φορείς.

«Η Ελλάδα θα έχει μια ανάσα τον Απρίλιο, όταν θα έχει να εξυπηρετήσει μόνο 600 εκατ. τόκων προς το ΔΝΤ. Μέχρι τότε, η αριστερή κυβέρνηση ενδεχομένως να έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει εκταμίευση τμήματος των 7,2 δισ. ευρώ της δόσης του δανείου της Ε.Ε. που παρακρατούνται μέχρι η Ελλάδα να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση» σημειώνεται.

«Οι μη δημοφιλείς “θεσμοί” των δανειστών, που ήταν γνωστοί ως τρόικα- η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ- υποστηρίζουν την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων. “Δεν πρόκειται να τους εμποδίσουμε από το να συγκεντρώσουν ρευστό, που είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε κανονικό υπουργείο Οικονομικών σε κάθε περίπτωση» δήλωσε πηγή στους FT- οι οποίοι σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα χρησιμοποιούν τον όρο «αξιωματούχος της τρόικας».

«Είναι μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να περάσεις διατάγματα, να αναγκάσεις ανθρώπους να το κάνουν. Έχεις μια σειρά υπηρεσιών που θεωρούν ότι είναι ανεξάρτητες, και είναι δικά τους λεφτά. Αλλά έχουν αρχίσει να το κάνουν».