Νικολούδης: Δεν επιδιώκουμε να αποδώσουμε συλλογική ευθύνη σε οποιοδήποτε κόμμα για σκάνδαλα

Νικολούδης: Δεν επιδιώκουμε να αποδώσουμε συλλογική ευθύνη σε οποιοδήποτε κόμμα για σκάνδαλα
Greek lawmakers take part in a parliament session to vote for president in Athens, on Wednesday, Feb. 18, 2015. Greece's parliament elected a conservative law professor and veteran politician Wednesday as the country's new president, after he received support from the new left-wing government and main center-right opposition party. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Greek lawmakers take part in a parliament session to vote for president in Athens, on Wednesday, Feb. 18, 2015. Greece's parliament elected a conservative law professor and veteran politician Wednesday as the country's new president, after he received support from the new left-wing government and main center-right opposition party. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

«Δεν προτιθέμεθα να στείλουμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έναν ενιαίο φάκελο με όλες τις υποθέσεις σκανδάλων, ούτε θα επιδιώξουμε ποτέ να αποδώσουμε συλλογική ευθύνη σε οποιοδήποτε κόμμα» είναι η έγγραφη απάντηση που δίνει ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος για το ενδεχόμενο ύπαρξης και λειτουργίας «εγκληματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ».

«Εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι να αποδίδονται ευθύνες σε κάθε έναν για ό,τι ο ίδιος διέπραξε» αναφέρει ο κ. Νικολούδης, ο οποίος με μια προσεκτική διατύπωση σπεύδει να υπογραμμίσει ότι για τη συγκρότηση της έννοιας του κακουργήματος «εγκληματική οργάνωση» είτε σύμφωνα με τη Σύμβαση του Παλέρμο είτε σύμφωνα με το άρθρο 187 ΠΚ που υιοθετεί κατά πολύ ευρύτερη σύλληψη, απαιτούνται μεταξύ άλλων:

  • συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας
  • δόλος-σκοπός καθενός από τα μέλη της ομάδας για τη διάπραξη περισσότερων του ενός κακουργημάτων από αυτά που ρητώς αναφέρονται στην παραπάνω διάταξη.

«Με βάση το δεδομένο ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν από την ίδια τη φύση τους το αντικειμενικό στοιχείο - γνώρισμα της «οργανωμένης και με διαρκή δράση ομάδας», θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή και επιφύλαξη να ερευνάται η τυχόν συνδρομή και του δεύτερου στοιχείου, δηλαδή του δόλου προς διάπραξη κακουργημάτων, δόλου ειδικού ενιαίου (συνολικού) για όλα τα μέλη της ομάδας» αναφέρει ο κ. Νικολούδης και επισημαίνει ότι «σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή με ευκολία γίνεται δεκτή η συνδρομή του δεύτερου στοιχείου, ακόμη και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι πολλά από τα μέλη ενός κόμματος έχουν τελέσει κακουργήματα, τούτο αποτελεί όχι μόνο λανθασμένη νομική προσέγγιση του ζητήματος, αλλά αποτελεί απαράδεκτη απειλή για τα πολιτικά κόμματα (ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα), τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο και πυλώνα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Στην ίδια ερώτηση του βουλευτή, που θέτει στο επίκεντρο τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, είχε απαντήσει πριν από δύο ημέρες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ενημέρωνε τη Βουλή ότι βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε το 2013 μετά από καταγγελία που αφορούσε στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ζητούσε να ενημερωθεί που βρίσκεται το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Ζητούσε ακόμη από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει «αν προτίθεται να στείλει στην Εισαγγελία έναν ενιαίο φάκελο με όλες τις υποθέσεις σκανδάλων και υπό το ερώτημα αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης των πρωταγωνιστών, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι όποιοι εμπλεκόμενοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους δια της οργανωτικής δομής του ΠΑΣΟΚ».

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεούται - κατά Συνταγματική επιταγή - να απέχει της εξέτασης υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των εισαγγελικών/δικαστικών αρχών και για τις οποίες αρμόδιες να αποφανθούν καθ΄ολοκληρία είναι οι ως άνω αρχές που έχουν επιληφθεί» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, θυμίζοντας το άρθρο 26 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης. Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε, εξάλλου, ότι σύμφωνα με το άρθρο 87 του Συντάγματος τα δικαστήρια συγκροτούνται από δικαστές που απολαμβάνουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και υπόκεινται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους.

Στο ερώτημα, αν θα ελεγχθούν επισταμένα (τραπεζικοί λογαριασμοί, φορολογικές δηλώσεις, πόθεν έσχες) όσοι διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων από το 1996 και μετά, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά στον κ. Νικολόπουλο ότι αρμόδια είναι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καθώς και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και γι΄ αυτό η ερώτηση θα κοινοποιηθεί εκεί.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή