ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/03/2015 20:13 EET | Updated 11/03/2015 20:20 EET

Μαραθώνιες οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με το Brussels Group. Στην Αθήνα έρχεται τεχνικό κλιμάκιο

Eugene Regis/Flickr
AP Photo/Yves Logghe

Περίπου 7 ώρες διήρκεσαν οι τεχνικές συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπίας στο Brussels Group, όπως θα ονομάζονται πλέον οι εκπρόσωποι των θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM/EFSM και η ελληνική πλευρά. Οι διαβουλεύσεις έγιναν στις Βρυξέλλες για την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση συμφωνήθηκε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Την Πέμπτη στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο

Την Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, συμφωνήθηκε το Brussels Group να συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους. Ανακοινώθηκε επίσης ότι σήμερα, Πέμπτη, θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη συνάντηση της Τετάρτης ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και έγινε σε αίθουσα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Νίκος Θεοχαράκης.

Πάντως, για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης που βρέθηκε στο Παρίσι και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, η πιο σημαντική είναι η συνάντηση της Πέμπτης, κατά την οποία μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθούν με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Με τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα διαμορφωθεί το νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο.

Αναφορικά με το Brussels Group, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από κυβερνητικές πηγές η διαπραγμάτευση θα είναι πολιτική και τεχνική και θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων.

Για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.

Επαφές Τσίπρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει την Πέμπτη σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Επίσης, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, και εν συνεχεία θα υπογράψουν συμφωνία.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί διαδοχικά:

- Στις 08:30 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

- Στις 09:30 με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

- Στις 11:30 με τον Μανώλη Γλέζο.