Nein Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Το θέμα έχει λήξει

Nein Βερολίνου για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Το θέμα έχει λήξει
COLOGNE, GERMANY - DECEMBER 10: German Chancellor and Chairwoman of the German Christian Democrats (CDU) Angela Merkel (R) and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble chat at the annual CDU party congress on December 10, 2014 in Cologne, Germany. The CDU is the senior partner in Germany's ruling government coalition and yesterday delegates re-elected Merkel as party chairwoman with 96.7% of votes. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
COLOGNE, GERMANY - DECEMBER 10: German Chancellor and Chairwoman of the German Christian Democrats (CDU) Angela Merkel (R) and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble chat at the annual CDU party congress on December 10, 2014 in Cologne, Germany. The CDU is the senior partner in Germany's ruling government coalition and yesterday delegates re-elected Merkel as party chairwoman with 96.7% of votes. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images

Χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση ήρθε η απάντηση του Βερολίνου στις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις με ένα μεγάλο «nein».

Το θέμα για την γερμανική κυβέρνηση είναι «νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετημένο», συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού δανείου.

Αυτό δήλωσαν απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ όσο και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας.

Αναγνωρίζουμε την οδύνη που προκάλεσαν οι Ναζί αλλά...

«Η Γερμανία έχει απόλυτη και διαρκή συναίσθηση της ιστορικής και ηθικής ευθύνης της» για την οδύνη που προκάλεσαν οι Ναζί σε πολλές χώρες, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, αναφέρθηκε στον κοινό δρόμο των δύο χωρών στην ΕΕ και τόνισε την ανάγκη «να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα τρέχοντα ζητήματα και στο - ελπίζουμε - καλό μέλλον των δύο χωρών μας». Αρνήθηκε δε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου σχετικά με το ακίνητο του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ επισήμανε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να συζητήσει ή να διαπραγματευτεί για αυτό το θέμα με την Αθήνα. Σε ό,τι αφορά το πώς επιλύεις τέτοια θέματα,«υπάρχει η διεθνής νομική οδός. Δεν βλέπουμε δικαίωμα ή αφορμή, αλλά θα πρέπει να ερωτηθεί η Αθήνα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι για την γερμανική κυβέρνηση και το κατοχικό δάνειο περιλαμβάνεται στο ίδιο κεφάλαιο «επανορθώσεις». Ο κ. Γιέγκερ χαρακτήρισε πάντως την όλη συζήτηση «λάθος» και πρόσθεσε ότι η «συγκινησιακή φόρτιση» και οι κατηγορίες για το παρελθόν δεν βοηθούν στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά «πρέπει να κοιτάξουμε από κοινού μπροστά - έχουμε δύσκολα θέματα μπροστά μας».

Το θέμα δεν ετέθη σε διμερές επίπεδο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων έχει τεθεί σε διμερές επίπεδο από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «δεν ήταν θέμα» στις συνομιλίες της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ίδιο απάντησε τόσο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, αναφερόμενη στη συνάντηση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά όσο και ο κ. Γιέγκερ για τις συναντήσεις του Β. Σόιμπλε με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ερωτώμενος σχετικά με τους τόνους που χρησιμοποιούνται στην αντιπαράθεση Ελλάδας - Γερμανίας, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει να την επηρεάσει το κλίμα που δημιουργείται και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση του Βερολίνου έχει να κάνει μόνο με το πώς θα λυθούν τα προβλήματα. Αναφέρθηκε μάλιστα στις αποφάσεις του Eurogroup από τις 20 Φεβρουαρίου, οι οποίες, όπως είπε, έδειξαν τον δρόμο. «Αυτός είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και περιμένουμε η Ελλάδα να φέρει αποτελέσματα και βεβαίως θα συμβάλουμε ενεργά. Αλλά εδώ πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα από την ελληνική πλευρά και αυτό είναι που μετράει τώρα», υπογράμμισε.

Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ: Το θέμα ετέθη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικων των δύο χωρών

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη δήλωση της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι, εξ όσων γνωρίζει, το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν πρόσφατης συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.

«Εξ’ όσων εγώ γνωρίζω, το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων ετέθη κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Βερολίνο, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, τόσο στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε στον κ. Steinmeier τη σύσταση κοινής Ελληνογερμανικής Επιτροπής σοφών που θα εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Υπέρ βουλευτής του Die Linke

Στο μεταξύ, υπέρ της καταβολής πολεμικών επανορθώσεων ύψους 11 δισεκατομμυρίων τάχθηκε η βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ανέτε Γκροτ μιλώντας στο Reuters και χαρακτήρισε την ελληνική απαίτηση δικαιολογημένη.

«Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να βρει μια λύση από κοινού με την Ελλάδα για το πώς θα μπορούσαν σήμερα να εξοφληθούν τα 11 δισεκατομμύρια», δήλωσε η κυρία Γκροτ.

«Οριστικά διευθετημένο από την δεκαετία του '50» χαρακτήρισε το ζήτημα ο εκπρόσωπος των Χριστιανοκοινωνιστών (SCU) Χανς Μίχελμπαχ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει πώς να αμυνθεί».

Δημοφιλή